Liiga rikas Rakvere? (7)

Maris Hellrand
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise meedia ekspert Maris Hellrand.
Rahvusvahelise meedia ekspert Maris Hellrand. Foto: Erakogu

Rakvere on oma jõulukuusega Eesti ja kogu Baltikumi väikelinnadest rahvusvaheliselt tuntuim. Enam ei ole kuuse puhul küsimus, kas see meeldib või mitte, vaid sellel on linna ja selle elanike jaoks küljes konkreetne potentsiaalne rahanumber, mis kas tuleb Rakverre või jääb tulemata.

Andeka kunstniku ja avatud linnavalitsuse ühistöös poolkogemata sündinud kuusk on saavutanud maailmas kadestamisväärse orgaanilise viraalsuse, millest teised linnad võivad ainult unistada. Nüüdses globaalses konkurentsis võistlevad kõik linnad talentide ja turistide pärast. Jõuluturuturism on üks viimastel aastatel väga kiirelt arenenud valdkond, millesse linnad üksteise võidu panustavad. Rakveres on Teet Suure loodud installatsioonid kogu turundustöö juba ära teinud. Sellel rahvusvahelisel nähtavusel ja tähelepanul, mis seni on kaasnenud, on väga konkreetselt mõõdetav hind - suurusjärgus, mida ükski Eesti väikelinn ei oleks oma eelarvest kunagi võimeline maksma. Seniseid installatsioone kajastanud rahvusvahelised meediakanalid on juba stardivalmis ja ootavad, millise erakordse lahendusega Teet Suur seekord välja tuleb.

Nüüd ei ole vaja vaielda selle üle, kas ja kellele linnakunstniku looming meeldib, vaid loovalt mõelda, kuidas linna kogukond ja ettevõtted sülle kukkunud tähelepanust kõige rohkem võidavad. Kuuseinstallatsioon meelitas juba varasematel aastatel Rakverre uudistajaid üle Eesti ja ka mujalt. Majutus-, toitlustus- ja meelelahutusettevõtjad ja linn võiksid küsida, mida neile veel pakkuda, et nad Rakveres kauem viibiksid ja rohkem rakverlaste teenuseid tarbiksid. Milliseid lisategevusi Keskväljaku kuuseinstallatsiooniga veel ühendada, et sellest kasvaks välja igaaastane turismimagnet? Loovast mõtlemisest Rakveres puudust pole.

Lisaks praktilisele kasule on Rakvere kuulus kuusk tahtmatult saanud suurema strateegilise missiooni kandjaks, sest iga lugu, mis räägib maailmale avatud, andekast ja nutikast Eestist, on ühtlasi panus meie julgeolekusse, millele hinnalipikut külge panna ei saagi.

Seda tausta arvestades on kuuse ümber tekkinud tants erakordselt kummaline. Kuidagi on sattunud uue võimukoalitsiooni leppesse idee, mida ükski koalitsiooni kuuluvatest erakondadest oma kampaanias välja ei pakkunud, küll aga opositsiooni jäänud EKRE. Miks tahavad Rakvere uued linnajuhid sellisest süllekukkunud pärandusest loobuda ja Keskväljakule surnud kuusepuu püstitada?

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles