Ekspert: Rakvere koalitsioonilepe on täis “kelluprojekte”

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnavolikogu tööhoos.
Rakvere linnavolikogu tööhoos. Foto: Meelis Meilbaum

Kuna Rakvere linnas kiirustades tehtud koalitsioonilepingut võib pidada üsna nõrgaks, küsis Virumaa Teataja arvamust neutraalselt eksperdilt.

Poliitikaekspert Andreas Kaju ütles, et see koalitsioonilepe manab rakverlastele ette tagasihoidlike ambitsioonidega perspektiivi.

“Ka treenimata silmale paistab kaugelt, et ühise programmi esimesed kümmekond plaani on “kelluprojektid”, mida kohaliku, riigi ja Euroopa maksumaksja rahalise panuse toel valmis soovitakse laduda,” ütles Kaju.

Ta rääkis, et on ühe EV 100 projekti raames viimased kuud kokku puutunud ligi sadakonna üle Eesti kokku kogunenud noorega, kes mõtlevad noorte maapäeva delegaatidena Eesti tulevikule. Kui aeg on käes, kõnelevad nad ise oma häälel ja enda eest, et öelda, millest on Eestis puudu ja mida nad ise tahavad selleks ära teha, et see parem riik ja kodu oleks. “Aga ühte võin öelda, et ühtegi ehitus- või kinnisvaraprojekti nende seas ei ole,” ütles Kaju.

Ta lisas, et sellest, mis teeb tänapäeval noorte inimeste jaoks ühest elukeskkonnast konkurentsivõimelise, on üksjagu raamatuidki kirjutatud.

Kaju hinnangul seisab Rakvere maakonnakeskusena samasuguste väljakutsete eest nagu nii mõnigi teine Eesti linn: nad mitte ainult ei suuda tuua inimesi maakonnast linna elama, vaid kaotavad need inimesed koos oma seniste maksumaksjatega Tallinnale ja selle ümbrusele.

Andreas Kaju: “Muidugi ei saa ükski omavalitsus ilma kergliiklusteedeta, ent noorte inimeste ja noorte perede, tänapäevaste töökohtade ja loovsektori jaoks on elukeskkond atraktiivne siis, kui selles on kõrgkultuuri, meelelahutust, väärtustatakse üksikisiku vabadust olla selline, nagu ta on, dünaamikat, tehnoloogiat, ambitsiooni.”

“Kas sellest koostööleppest seda kõike paistab või mitte, jätaksin rakverlaste otsustada,” märkis ta.

Samas rõhutas Kaju, et mitmendat põlve tallinlasena pole tal õigust arvustada üht või teist Rakvere kohaliku elu arendamiseks mõeldud ettevõtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles