Teet Suur: nüüd veel teeme, edaspidi ma ei tea

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saatejuht Anu Välba ja Rakvere linnakunstnik Teet Suur.
Saatejuht Anu Välba ja Rakvere linnakunstnik Teet Suur. Foto: Toomas Herm / Virumaa Teataja.

Rakvere linnakunstnik Teet Suur ütles ETV saates "Hommik Anuga", et imeline jõulupuu tuleb siiski Rakvere keskväljakule.

Rakveres võimu haaranud kolmikliidu koalitsioonileppes, kus ekspertide hinnangul on põhirõhk kelluprojektidel, oli punkt, et keskväljakule tuleb ehtne kuusk ja installatsioonide esitamiseks leitakse muid võimalusi.

Saatejuhi Anu Välba küsimusele, kuidas õnnestus installatsioon keskväljakule tagasi saada, kas linnakunstnik kutsuti vaibale, vastas Suur: "Ma arvan, et ei kutsutud, vaid paluti."

Rakveres kolmikliidu moodustanud IRL-i, reformierakonna ja keskerakonna kiiruga kokku klopsitud koalitsioonileping muutis linnavõimu mõne päevaga üleriigiliseks naerualuseks. Külapoliitikutele sai saatuslikuks asjaolu, et alahinnati juba mitu aastat Rakveret ehtinud installatsioone, mis pakkusid konkurentsi jõulukaunistustele maailma suurlinnades, mille mõnes linnaosas elab rohkem inimesi kui terves Eestis kokku.

Kohe oli neid, kes nalja või tõega soovisid maailmakuulsat installatsiooni endale. Näiteks Kadrina vallavolikogu koalitsioonilepingu allkirjastamisel andis IRL-i ridades volikokku pääsenud vabakutseline näitleja Üllar Saaremäe lubaduse, et toob kuulsuse vallakeskusesse.

"Me ei suuda ju tegelikult võistelda selliste suurlinnadega, mis seal edetabelis Rakverega kõrvuti on. Aga ma sain aru, et tegelikult ideetasandil võime täiesti võrdselt konkureerida," rääkis Teet Suur telesaates ja tunnistas, et talle tehti huvitavaid pakkumisi.

Kunstniku hinnangul mängis avalikkuses tekkinud vastukaja linnavõimude meelemuutuses olulist rolli ning oli vajalik. "Ilmselt on paljude asjadega nii, et kui on oht, et seda enam ei ole, ei tule, võib sellest ilma jääda, siis nähakse seda teise külje pealt ja see hinnatakse ümber," rääkis Suur. "Pooldajaid on muidugi palju ja minu arvates on neid rohkem, aga vastaseid on alati olnud." Vastastest rääkides ütles linnakunstnik, et vastasseis tuleneb sageli inimeste ilumeelest. Mõned peavad puupilpaid või vanu aknaraame lihtsalt rämpsuks.

Kui installatsiooni koht oleks mujal, mitte Keskväljakul, siis Suure sõnul poleks ta seda enam teinud. Linnakunstnik selgitas, et installatsioon ongi tähelepanu pälvinud, seetõttu, et on linna keskel, number üks. Mujal maailmas tehakse samuti installatsioone, kuid neid ei panda esinumbriks. "Aga Rakvere pani," sõnas Suur.

Linnakunstnik tunnistas, et installatsiooni ümber käinud jant on tegemise indu vähendanud. "Nüüd veel teeme, edaspidi ma ei tea," sõnas ta.

Tulevasest loomingust rääkides ütles Suur, et ülesanne on järjest raskem. Aga koos Rakvere ametikooli õpetaja Raiko Kaasikuga mõeldakse ja plaan on luua samast saematerjalist loodusvorm. "Kandilisest materjalist püüaks saada voolavad vormid," täpsustas Suur.

Saatelõiku saab näha SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles