Selgus Rakvere ametikooli õpilaskodu ideekonkursi võitja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb välja tulevikus Rakvere ametikooli ühiselamu.
Selline näeb välja tulevikus Rakvere ametikooli ühiselamu. Foto: eskiis

Rakvere ametikooli õpilaskodu rajamise ideekonkursile laekunud kuue kavandi seast valis žürii võitjaks ideekavandi "Hõbe".

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) koostöös Rakvere ametikooli, haridus- ja teadusministeeriumi ning Eesti Arhitektide Liiduga kuulutas välja ideekonkursi, et leida arhitektuurilahendus Rakvere ametikooli õpilaskodu uue hoone rajamiseks.

Ideekavand märgusõnaga "Hõbe" respekteerib ajaloolist hoonestust. Kavandi kohaselt on õpilaskodu planeeritud minimalistlikult lihtsa neljakorruselise ristkülikukujulise hoonena praeguse õpilaskodu asemele. Lahendus on olemasoleva hoonestuse selgepiiriline ning logistiliselt lihtne jätk.

Ideekonkursi preemiafond on kokku 14 000 eurot, millest esikoht saab 6500 eurot, teine koht 4500 ja kolmas koht 3000 eurot. Teise koha pälvis ideekavand "Sirkel" ja kolmanda kavand "Mesipuu".

Järgmisena on plaanis välja kuulutada hoone projekteerimiseks korraldatava hankemenetluse teine etapp. Teises etapis korraldab RKAS väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse eskiisprojekti tellimiseks ning eraldi hilisemate järgnevate projektistaadiumite koostamiseks ideekonkursi võitjaga.

Hoonet liigendavad korrapäraselt paiknevad kõrged aknaavad ning keskne peasissepääsu markeeriv klaasfassaad. Nii hoone fassaad kui ka katus on planeeritud katta homogeenselt rombikujuliste hõbehallide fiibertsemendist sindlitega. Hoone aknapaled ja päikesekaitsesirmid on puidust. Hoone keskmesse on planeeritud peasissepääs ja fuajee, mis avaneb ka sisehoovi.

Piki hoonemahtu kulgeb läbi korruste koridor, mida liigendab läbi korruste keskne valgusküllase klaaspinnaga puhkeala. Õpilaskodu toad on planeeritud ratsionaalselt ja loogiliselt lineaarselt piki hoonemahtu. Esimesele korrusele on planeeritud hoonet teenindavad funktsioonid ning kolmekohalised toad ning invatoad. Ülejäänud hoone korrused on jaotatud kahekohaliste tubadega majutusmooduliteks.

Kuni 3000 ruutmeetri suuruse suletud netopinnaga ja 200 majutuskohaga uus õpilaskodu on kavas ehitada Rakvere linna Piiri 8 kinnistule ametikooli praeguse õpilaskodu asemele, kuna selle infrastruktuur on täielikult amortiseerunud.

Peale majutusruumide on õpilaskodus muu hulgas huvitegevuste ruumid, jõu- ja aeroobikasaal ning vastavad riietusruumid. Kavandatav hoone peab toetama ka ehituse, turismi, toitlustuse ja majutusteeninduse õppekavarühmade õppetegevust ning koolipraktikate korraldamist.

Välialade kavandamisel tuleb muu hulgas arvestada multifunktsionaalse spordiväljaku rajamisega. Kõik rajatised, teed, platsid, väikevormid ja haljastus peavad moodustama terviku ja toimima Rakvere ametikooli õppekompleksi osana.

Rakvere ametikool on suurim kutseõppeasutus Lääne-Virumaal. Koolis õpib ligikaudu 750 õpilast üle Eesti. Viimasel viiel õppeaastal on Rakvere ametikooli õpilaskodus elanud 156–205 õpilast aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles