Uued aadressid muutuvad registrites automaatselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihalduse minister Jaak Aab.
Riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Marianne Loorents

Haldusreformi tulemusel tekkivates uutes valdades ja linnades muutuvad aadressid, vajalikud muudatused viivad riigiasutused registritesse ja andmebaasidesse automaatselt masskannetena.

"Inimesed ei pea ise registrites muudatusi tegema oma koduaadresside muutmiseks. Aadressandmete süsteemist jõuavad muudatused kõigisse suurematesse andmekogudesse ja infosüsteemidesse, mis aadressandmeid kasutavad, näiteks rahvastiku-, äri- ja ehitisregister," ütles riigihalduse minister Jaak Aab.

"Ettevalmistusi aadressandmete muutmisteks on teinud asutused viimase aasta jooksul ja neid just viiakse sisse registritesse. Samas tuleb arvestada, et registriandmete muutuste kanded võivad võtta pärast valimistulemuste väljakuulutamist mõne päeva aega ja seetõttu võib esineda teenuste pakkumisel lühiajalisi tõrkeid. Nii juhtus soodustusega praamipiletite ostmisel rahvaregistri andmete võrdlemisega, mis sattus just olema uuendamise ajal."

Uute ja vanade piiridega kaardirakendused on elektrooniliselt leitavad maaameti kodulehelt ning sealt saab ka infot aadressimuudatuste kohta.

Koduaadressid muutuvad, kui muutub vähemalt omavalitsuse, näiteks linna või valla nimi, mõnel juhul ka maakonna ja/või küla nimi. Postiindeksisüsteem jääb samaks. Maakonna nimi muutub aadressis juhul, kui vald või küla ühines naabermaakonna omavalitsusega ja anti teise maakonna koosseisu.

Küla nimi muutub, kui nime tuli muuta, sest loodavasse valda oleks sattunud mitu sama nimega küla. Enamasti lisati nimele iseloomulik eristav täiend. Kokku muutus 50 küla nimi Saaremaal, Võrumaal, Hiiumaal, Raplamaal ning Lääne- ja Pärnumaal.

Kõige rohkem on muutusi Saaremaal (välja arvatud Muhu ja Ruhnu saarel), kus kõikides aadressides muutub valla nimi ja lisaks 39 küla nimi.

Ettevõtte aadress muutub registriandmetes, kui asukoht muutub ühest omavalitsusüksuse piirkonnast teise, ja siis tuleb muudatus teha ka põhikirjas. Tänavasildid ja viidad tuleb vahetada kõigis kohtades, kus muutub maakonna, valla või linna või küla nimi. Kohalik omavalitsus vahetab oma territooriumil välja sildid ja viidad, näiteks kui on muutunud vallapiirid ja külanimed. Maanteeamet vahetab välja maakonnapiiride tähistused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles