Uskumatu: võimsa leegiga tulekahju sumbus iseenesest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katse käigus võimsa leegiga põlenud hoone kustus iseenesest.
Katse käigus võimsa leegiga põlenud hoone kustus iseenesest. Foto: Toomas Herm

Väike-Maarja lähistel asuval sisekaitseakadeemia päästekooli harjutusväljakul korraldatud tulekatses demonstreeriti ristkihtpuidust hoone tulekindlust.

Tänu nüüdisaegsetele materjalidele sumbus tulekahju, mis oli haaranud kahekorruselise hoone esimese korruse korteri võimsa leegiga, justkui iseenesest.

Maja teise korruse ruumides, kus olid tulekindlad aknad, põhjustas põleng vaid kergemat sorti sauna. Temperatuur kerkis siseruumides maksimaalselt 73 kraadini.

Katse peamiseks eesmärgiks oli leida tasakaal siseruumides eksponeeritud massiivsete puitpindade ja tulekahju arengu vahel nii, et mööbli ja muu sisustuse ärapõlemisel sumbub tulekahju iseenesest.

Katsega sooviti leida ohutut lahendust ristkihtpuitpaneelidest (CLT) paneelide kasutamiseks enam kui kahekorruselistes suuremahulistes hoonetes, kuhu pole paigaldatud spetsiaalset kustutussüsteemi.

Eksperimendi käigus põlema pandud hoone valmis puidutöötlemisettevõttes Arcwood ja kogu katsetus läks maksma hinnanguliselt 100 000 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles