Võimas: läänevirulased aitasid Eesti 3x3-korvpalli MM-ile

Margus Martin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavakorvpall.
Tänavakorvpall. Foto: Arvet Mägi

Kolmapäeval pandi lõplikult lukku käesoleva aasta rahvusvahelise korvpalliliidu (FIBA) 3x3-korvpalli punktitabel, mille alusel jagatakse pääsmeid Filipiinidel toimuvatele 2018. aasta maailmameistrivõistlustele.

Euroopast lunastas edetabeli põhjal viimasena MM-i pileti Eesti, kes edestas napilt korvpalli suurriiki Prantsusmaad. Oma panuse andsid Eesti edusse läänevirulased, sest maakonnas korraldati tänavu 3x3-korvpalli turniirid Kadrinas ja Rakveres.

"Võib öelda, et tegemist on normaalaja lõpu ühepunktise võiduga, sest 11-miljonilise punktiskoori juures saada viimane pääse vaid 15 000-punktise eduga on ülinapp võit," hindas tänavakorvpalli korraldaja Reigo Kimmel lõppseisu. Tema sõnul andis ühele mängijale samapalju punkte näiteks Kanepi 3 x 3 Streetballi eelviimane ehk seitsmes koht.

Prantsusmaa esialgsetel andmetel 3x3-korvpalli MM-ile ei pääsenud.

2020. aasta Tokio suveolümpiamängude programmi kuuluval alal maailmameistrivõistlustele pääsemine on Eesti korvpallile ajalooline saavutus, mille kordamine läheb tulevikus väga raskeks.

Eesti edestas sel aastal FIBA 3x3-korvpalli edetabelis lisaks Prantsusmaale veel mitut suurt korvpalliriiki. Tuleva aasta MM-ilt jäävad eemale veel näiteks Saksamaa, Itaalia, Kreeka, Türgi, Ungari, Leedu, Hispaania ja veel nii mõnigi maa, kus 3x3-korvpall on samuti kõrgel tasemel.

Erinevalt saalikorvpallist, kus MM-ile pääseb koondisepõhiselt, jagatakse FIBA 3x3-korvpallis suurem hulk pääsmeid riigi 3x3-korvpalli edetabeli alusel. Selle moodustavad iga riigi vastava kategooria sada paremat mängijat. Iga mängija koht edetabelis sõltub omakorda üheksast paremast viimase 12 kuu jooksul toimunud 3x3-turniiri tulemusest.

Eesti Korvpalliliidu 3x3-korvpalli komisjon koguneb edasisi MM-ile pääsuga seotud samme arutama lähiajal.

Juhul kui Eesti 3x3-korvpalli võistkonnal õnnestub tuleva aasta MM-il pääseda 20 võistkonna konkurentsis esikaheksasse, hakkab iga meie tiimi kuuluv mängija saama Eesti Olümpiakomiteelt kahe aasta vältel toetust (palgafond 1600-4000 eurot kuus) ning Eesti Korvpalliliidu 3x3-korvpalli eelarve ületab 100 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles