Korralik mass: ID-kaardi uuendamine on tekitanud järjekorra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õhtul sulgeb riik turvariskiga ID-kaartide sertifikaadid ja see on toonud inimesed politsei- ja piirivalveameti büroodesse sertifikaate uuendama. Nii ka Rakveres, kus oli hommikupoole tekkinud pikk saba.

Valitsus langetas eile otsuse sulgeda turvaprobleemiga ID-kaartide sertifikaadid juba alates reede hilisõhtust, mistõttu on enam kui pooled Eestis käibel olevatest ID-kaartidest alates laupäevast elektroonilise tuvastusvahendina kasutuskõlbmatud.

Eileõhtuse seisuga oli sertifikaate uuendanud 40 000 inimest, kuid ebaturvaliste sertifikaatidega dokumente on ligi 800 000.

ID-kaardi tarkvara uuendamisega pole põhjust kiirustada:

Neil, kellel on olemas mobiil-ID, puudub vajadus anda digiallkirju, ei tule lähiajal kasutada ID-kaarti veebikeskkondadesse sisenemiseks või arvutisüsteem ei nõua ID-kaardi abil sisenemist.

Uuendatakse vaid ID-kaardi tarkvara, mitte kaarti ennast. 

Sellel nädalavahetusel on kõik politsei- ja piirivalveameti teenindused ID-kaartide sertifikaatide uuendamiseks avatud kella 10-15.

Eelisjärjekorras aitavad PPA ametnikud teenindustes ID-kaardi sertifikaate uuendada tervishoiutöötajatel, riigi õigusvaldkonna töötajatel ning perekonnaseisutoiminguid tegevatel ametnikel.

Esmaspäeval, 6. novembril avatakse taas võimalus kõigile ID-kaardi kauguuendamiseks ning sertifikaate saab uuendada 31. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles