Kultuurikonverentsi teine päev: Rakveres uuriti vaimu võimu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Kultuuri Koja konverentsi teisel päeval võeti Rakvere Targas Majas vaatluse alla vaimu  võim. Põhiettekandes arutles kirjanik Jan Kaus tõe ja tõlgenduse suhte üle. Kirjaniku sõnul pole tõsi ja tõde sünonüümid ning tõde on üks tõlgenduse liike. "Teadlik tõlgendamine tähendab tuuletõmmet tõe kindluses," väitis kirjanik.

Diskussioonil "Vaimne keskkond" arutlesid akadeemik Anu Raud, peapiiskop emeeritus Andres Põder, kirjanik ja filmilooja Imbi Paju, kasvatusteadlane Rea Raus ja publitsist Kaupo Vipp inimese vertikaalse mõõtme, vaimse huumuse ning vabaduse ja piiride üle. "Kultuur pole omane ainult inimesele, vaid kõigile hulgakesi koos elavatele inimestele," asetas Kaupo Vipp kultuuri mõiste avaramasse konteksti.

Teine teemapaneel keskendus otsustamiskultuurile ja elukeskkonnale. Lühiettekannetes heideti pilk inimese väärtuse väärtustatusele, teadlikule ja ebateadlikule keskkonna loomisele, väärtuspõhisele otsustamisele ning inimese vaimujõule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles