Kodanikujulguse aumärgi pälvisid kolm läänevirulast

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol kodanikujulguse aumärk.
Fotol kodanikujulguse aumärk. Foto: Toomas Huik

Justiitsminister Urmas Reinsalu andis täna kodanikujulguse aumärgi 28 kodanikule, sealhulgas kolmele läänevirulasele, kes on oma vapra tegutsemisega päästnud elu, aidanud tabada kurjategijaid, hoidnud ära kuriteo või abistanud selle ohvrit. 

Lääne-Virumaalt pälvisid tunnustuse Aart Nõmm, Bruno Kärtner ja Jaanus Lippasaar.

30. juulil nägi Aart Nõmm Rakveres, kuidas kullapoest väljus esmalt mees ja õige pea ka müüja, kes ütles, et poest varastati kullast käekett. Kuna Aart oli märganud, kuhu varas liikus, läks ta teda autoga otsima. Aart jälitas varast pikka aega, palus appi ka teel kohatud kaaslinlase, helistas politseisse ja tegi varast otsides patrulliga koostööd. Lõpuks õnnestuski patrullpolitseinikul varas kinni võtta. Oma sihikindla tegevusega aitas Aart kurjategija kiiresti tabada.

5. veebruari öösel nägi Bruno Kärtner oma koduaknast Rakveres pealt röövi, mille käigus peksti rängalt kaht meest. Bruno sekkus, helistas häirekeskusse ja läks õue, kus juhatas saabunud politseile kätte röövlite põgenemissuuna, ning läks politseiga kaasa. Röövlid saadigi kätte. Bruno andis kohtus väärtuslikke tunnistusi, sest röövlid eitasid kõike. Bruno Kärtneri sekkumine peatas peksmise ja kannatanud said arstiabi. 

6. aprillil nägi Jaanus Lippasaar Rakveres, kuidas roller sõitis ette teisele rollerile ja jalgrattale ning jätkas sõitu, kuni kukkus järgmisel tänaval ümber. Jaanus sõitis rolleri juurde, ja saanud aru, et juht on purjus, helistas politseisse ning hoidis purjutajat korrakaitsjate saabumiseni kinni.

„Mul on väga hea meel selle üle, mida te olete korda saatnud, riskides, pannes kaalule rohkem, kui seadus või formaalsed reeglid üheltki inimeselt nõuavad. Teie olete meie ühise elu kangelased ja tänu teie kangelastegudele on Eesti turvalisem paik,“ ütles justiitsminister Urmas Reinsalu aumärke üle andes. „Me ei tea kunagi, millal võidakse rünnata meid ennast, meie lähedast või vara. Teie teod julgustavad kõiki inimesi astuma õiget sammu ja mitte jääma kõrvale, kui selline hetk saabub. Sellised sammud muudavad Eesti turvalisemaks.“

„Tänased kodanikujulguse aumärgi saajad on kangelased. Nende julgus väljendub selles, et ka nemad on kartnud, kuid nad on oma hirmust üle saanud, aidanud inimesi ning nii mõnigi kord päästnud lausa elu. Nad on eeskujuks ja loodetavasti annavad nende lood ühiskonnale juurde julgust ja headust,“ tunnustas julgeid kodanikke Riigi peaprokurör Lavly Perling.

Justiitsminister Urmas Reinsalu ja peaprokurör Lavly Perling tõid aumärgi väärsetena esile kõik lapsed, kes on julgenud enda või oma pereliikmete kaitseks abi otsida. „See, mida need Eesti lapsed rasketes ja keerukates olukordades teevad, on tõeline julgustükk. Sümboolne kodanikujulguse aumärk kuulub kõigile lastele, kes on koduste raskuste korral otsinud abi näiteks oma õpetajalt, lasteabi telefonilt või politseist,“ kõneles Urmas Reinsalu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles