Piimasektori tulevik on Rakveres luubi all

Margus Martin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WHO soovib, et uued maksumäärad tõstaksid magustatud piimatoodete ja mahlade hinda vähemalt 20 protsenti.
WHO soovib, et uued maksumäärad tõstaksid magustatud piimatoodete ja mahlade hinda vähemalt 20 protsenti. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Täna Rakveres toimuval Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja traditsioonilisel piimafoorumil on põhitähelepanu all Eesti piimasektori tulevik.

Foorumil küsitakse, kas Eestile on jõukohane saavutada Eesti piimanduse strateegias seatud eesmärk toota miljon tonni piima aastas ning mida peaks selleks tegema.

"Kuna meie elamise ja tegutsemise koht siin geograafilisel laiusel on sobilik rohu kasvuks ja see võimaldab kvaliteetse piima tootmist, on Eesti põllumehed arendanud välja Euroopa ühe parema tõukarja. Suudame seetõttu piima toota palju rohkem, kui Eesti tarbijad suudavad seda kohapeal tarbida," ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Tiina Saron.

Ta rõhutas, et lähiaastatel on Eesti piimasektor suures muutumises, mistõttu on väga oluline koos piimatootjate ja -töötlejatega vaadata tulevikku ja teha koos plaane, kuidas toorpiima väärindada, et saaks sektoris tegutsevate tootjate toodangule anda rohkem lisandväärtust.

Väga oluline on Tiina Saroni sõnul ühistegevuse ja vertikaalse koostöö arendamine, ühistulise piimatöötlemise võimaluste, ettevõtjate ja ühistute koostöö tagamine. Samuti tuleb tema ütlusel soodustada piimatoodete tarbimist, toetades ja tõhustades tarbijate teavitust kohalikest kvaliteetsetest kõrgema lisandväärtusega toodetest.

Aastataguse kriisi valguses räägitakse foorumil ka, kuidas kasvatada sektori kindlustunnet ja stabiilsust.

"Eesti eeliseks on piimafarmide kõrge tehnoloogiline tase ning piimatoodang, mis on Euroopas jätkuvalt parimate seas. Et olla edukas ka edaspidi, peavad meil olema ühised arusaamad ja tegevuskavad farmist tarbijani," rõhutas piimasektori tulevikuvaadet Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja piimatoimkonna esinaine Pilleriin Puskar.

Rakvere muutub Eesti piimanduse pealinnaks kaheks päevaks, sest kolmapäeval jätkatakse siin nii Eesti kui ka Euroopa piimanduse parimate asjatundjate osalusel aruteluga riigi piimasektori ekspordivõimaluste üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles