28. novembril tuleb heisata riigilipud

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Valitsus teeb kõigile riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutustele ning avalik-õiguslikele juriidilistele isikutele ülesandeks heisata 28. novembril Eesti lipp, et tähistada saja aasta möödumist Eesti Maanõukogu otsusest tunnistada end Eestimaa ainsaks kõrgema võimu kandjaks.

Maanõukogu 28. novembri 1917. a otsusega kõrgemast võimust deklareeriti esimest korda Eesti rahva õigust määrata ise oma saatust ja astuti esimene tegelik samm omariikluse suunas. Otsus pani aluse Eesti iseseisvumisele ning võimaldas hiljem, 24. veebruaril 1918. a kuulutada välja Eesti vabariik. Maanõukogu otsus kõrgemast võimust oli esimene Eesti rahva riikliku enesemääramise akt. Mitmed eesti ajaloolased, õigusteadlased ja riigimehed on pidanud 28. novembri 1917. a otsust koguni Eesti riigi asutamisaktiks.

Eesti riikliku enesemääramise 100. aastapäeva äramärkimiseks kehtestab valitsus Eesti lipu seaduse § 6 lõike 5 alusel riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutustele ning avalik-õiguslikele juriidilistele isikutele kohustuse heisata 28. novembril 2017. a Eesti lipp. Sinimustvalget Eesti lippu on oodatud heiskama ka kõik teised.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamine algas 16. aprillil, kui möödus sada aastat Eesti rahvusliku autonoomia saavutamisest. 28. novembril algab juubeli tähistamise teine etapp, mis on pühendatud Eesti riigi sünniloo tutvustamisele ja mis kulmineerub riigi 100. sünnipäevaga 24. veebruaril 2018.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles