Väikelinnades ja maal on populaarseim reformierakond

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents

Väikestes Eesti linnades ning alevikes ja külades oli novembris populaarseim partei reformierakond, selgub uuringufirma Kantar Emor BNS-i ja Postimehe tellimusel läbi viidud erakondade toetuse uuringust.

Linnades peale Tallinna, Tartu, Pärnu, Narva ja Kohtla-Järve toetas reformierakonda 31,9, keskerakonda 22,1, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 16,9, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 15,9 ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 7,2 protsenti. Allapoole valimiskünnist ehk 5 protsendi juurde jäi vabaerakond 3,5, erakond Eestimaa Rohelised 2,1 ja Rahva Ühtsuse Erakond 0,4 protsendiga.

Alevikes ja külades toetas reformierakonda 29,7, EKRE-t 17,5, keskerakonda 17,3, SDE-d 12,7, vabaerakonda 9,6 ja IRL-i 8,5 protsenti. Alla valimiskünnise jäid Eestimaa Rohelised 3,8 ja Eesti Iseseisvuspartei 0,8 protsendiga.

Erakondade reitinguprotsendid on näidatud nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Novembris oli "ei oska öelda" osakaal 19,3 protsenti.

Kokku küsitles Kantar Emor 1.–9. novembrini 1083 valimisealist kodanikku vanuses 18–74 aastat. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles