Üks isa: Mäeotsa perekond peab oma isa aasta isaks

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan ja Anne Mäeots Estonias.
Jaan ja Anne Mäeots Estonias. Foto: Erakogu

Jaan Mäeots teadis, et täna on Tallinnasse minek. Seda oli talle õhtul naine öelnud. Tütre juurde. Tegelikult selgus isadepäeva hommikul tõde - sel aastal oli ta üks tugevamaid kandidaate aasta isa tiitlile ja tuleb koos perega minna Estoniasse. Tublil mehel jäi sedakorda Kadrinasse tiitel toomata, Eesti Naisliit tunnistas sel aastal aasta isaks kuue lapse isa Ida-Virumaalt. Ometi, nagu ütlevad perekond Mäeotsa lapsed, on isa kogu aeg aasta isa.

Jaani abikaasa Anne räägib, et nad olid lastega kokku leppinud, et kohtuvad täna poole kümne paiku Kadrinas ja annavad isale üle iseloomustuse. Selle, mille nad naisliidule edastasid. “Jaan oli ehmatanud, mis asi see on. Aga siis ta ütles, et on igal aastal natukene kartnud, et teda aasta isaks võidakse üles seada,” ütleb Anne Mäeots.

Mäeotsa pereisa (59) meespool on lastekodu poiss, kes 3-aastasena lapsendati perekonda, kus kasvatati üles suure südamega ja hea huumorimeelega ning armastava ja sportliku vaimuga mees. Niimoodi seisab laste iseloomustuses.

Mäeotsa perekonnas on kolm järeltulijat - Mario (34), Mardo (31) ja Anna-Liisa (25). Vanem lastest töötab Tartu ülikoolis dotsendina, Mardo metallifirmas projektijuhina ning Anna-Liisa koolis eripedagoogina. Jaani ja Annet on õnnistatud nelja lapselapsega: Robin õpib 5. klassis, Maria alustab oma kooliteed järgmisel aastal, Marten käib juba lasteaia katsepäevadel ning pisike Elli Marii teeb esimest tutvust maailma ja inimestega.

Muidugi on üks õige Eesti mees kuldsete kätega. Jaan on mees, kellel on olemas kõigi sõidukite juhtimise kategooriad. Aru Põllumajanduse Osaühingus autojuhina töötav mees istub heameelega traktori või kombaini rooli. Keerulistel taasiseseisvumise aastatel rassis ta tööd ka Soomes, Venemaal ja Hollandis. Ilmselgelt on mees ka eeskuju sportliku eluviisi harrastajana. „1980. aastate keskpaigast kuni 1990. aastate keskpaigani huvitus isa autospordist, 1992. aastal krooniti ta Eesti meistriks bagikrossis,“ loetlevad tema lapsed. Härra on ka tegelenud atleetvõimlemisega ning huvitunud ujumisest ja pallimängudest.

Võimas ja eriline on ka Jaani ja Anne lugu – nad kohtusid, kui Jaan oli viiene ja Anne kolmene. Tänaseks ollakse abielus juba uhked 35 aastat. Järeltulijad ütlevad, et isa on hea kuulaja ja vastab telefonile alati. Probleemidki lahenevad tema käes kiiresti, paljuski ilmselt positiivse ning rõõmsameelse oleku tõttu. „Ta on meile eeskujuks. Ta on meile igal aastal aasta isa,“ ütlevad Jaani lapsed.

Igatahes on olnud tänane päev imeline. Abikaasa Anne ütleb, et talle meeldis Estonias aasta isa gala kontsert ja see, et aasta isaks valiti lihtne mees. “Täpselt selline nagu Jaan. Valik läks kümnesse,” sõnab Anne Mäeots.

Jaan kiitis presidendi kõnet, ta ise suur kõnemees ei ole, aga rääkinud oleks perekliimast ja suhtumisest. „Enda kogemusest,“ sõnas Jaan Mäeots. Võimalus võib veel tulla, järgmistel aastatel. Aga aasta isa on ta nagunii. Perekond Mäeotsale.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles