Talgulised koristasid Rakveres linnuse ümbrust ning muutsid kiriku kaunimaks

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Kolmainu kiriku ümbruse korrastamine.
Rakvere Kolmainu kiriku ümbruse korrastamine. Foto: Eva Klaas

Nagu ligi tuhandes talgukohas üle Eesti, nii toimetasid laupäeval Teeme Ära talgupäeval inimesed ka mitmetes paikades Rakvere linnas, et üheskoos olulised tööd ära teha.

Rakvere Kolmainu kirikus ja selle ümber käis kella kahe paiku päeval vilgas tegevus. Parajasti oli käsil kiriku akende pesemine, ümbruse korrastamine ning pastoraadihoone keldri, kuhu tulevikus tahetakse luua käsitöötoad, rämpsust ja prahist tühjendamine.

Koguduse juhatuse esimees Karl Mäesepp ütles, et tolmukorrast vabasti kellatorn ning tõsine töö tehti ära kiriku saali puhtamaks ja ilusamaks muutmisel, samuti koristati noortemajas.

Rakvere Kolmainu kiriku kui väärtusliku muinsuskaitseobjekti korrastamisel pani käed külge 28 inimest ning töid jälgis ka koer Semu.

Lisaks täiskasvanutele lõid talgutel kaasa ka kooliõpilased. Rakvere reaalgümnaasiumi kaheksanda klassi õpilased pühkisid-pesid tolmust puhtaks kellatorni ja sealsed kellad, samuti tehti töid oreliruumis.

Noorte klassijuhataja Imbi Herm ütles, et oli lihtsalt oma õpilastele sellise võimaluse välja pakkunud. Kokku tuli talgutele üheksa noort. Imbi Hermi sõnul töö raske ei olnud ning eks üheks motivaatoriks, miks õpilased talgupäeval kaasa otsustasid lüüa, oli võimalus kiriku kellatorni külastada.

Talgud kirkus lõppesid ühise kohvilaua ning tänukirjade üleandmisega.

Rakvere linnuse ümbruse koristamisel oleks jagunud tegevust kolmekümnele kätepaarile, kuid selliselt otsustas kodukoha hüvangusse panustada kuus vabatahtlikku. See-eest tehti ühiselt ära suur töö.

Linnuse ümbert ja vallimäelt koguti kokku praht, palju oli plastiktaarat ja klaaspudeleid, leiti ka kaks autokummi, mööbliesemeid ning palju muud.

Üks talgudele tulnud naistest ütles, et otsustas osaleda juba seepärast, et koos tööd tehes leiab uusi tuttavaid.

Talgud algasid ja lõppesid sümboolse pauguga, töötegijaid kostitati talgusupiga ning tänutäheks saavad nad priipääsmed suvehooajal linnuse külastamiseks.

Rakvere linnas toimusid talgud ka mitmel pool mujal, näiteks muudeti Virumaa kodutute loomade varjupaigas koos paremaks sealsete asukate tingimusi, samuti koristati ühiselt süstatiigi ümbrust.

Rakveres leidsid aset maakonna ilmselt kõige omanäolisemad talgud. Rahvatantsuansambel Tarvanpää ühendas üle-eestilise talgupäeva oma 65. aasta juubeli tähistamisega, korraldades Rakvere teatris päev läbi kestvad tantsutalgud eesti rahvuskultuuri hüvanguks.

Lääne-Virumaal tehti talgutööd umbes 70 paigas, osalejaid oli üle 1600.

Päikseline kevadpäev tõi talgutele oluliselt rohkem rahvast kui eelnevalt oli end kirja pannud, tänavusel talgupäeval lõi üle Eesti ligi tuhandes talgukohas kaasa enam kui 24 000 inimest.

Tänavuse “Teeme ära!” talgupäeva eesmärk on panustada Eesti elukeskkonna ja kodanikuühiskonna arengusse, edendades kodanikes aktiivset hoiakut, tugevdades kohalikke kogukondi ja toetades nende liidrite kujunemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles