Täna alanud HIV testimise nädalal saab kiirteste teha ka Rakveres

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV testi uurimine.
HIV testi uurimine. Foto: AFP / Scanpix.

Täna algab üleeuroopaline HIV testimise nädal, mille jooksul saavad soovijad tasuta teha HIV-kiirtesti kaheksas linnas üle Eesti. Testimine on anonüümne ja esialgse vastuse saab teada paari minutiga.

Rakveres saab kiirtesti teha järgmise nädala teisipäeval Põhjakeskuses ajavahemikul kella 16–19.

Tervise arengu instituudi direktor Annika Veimer julgustab kõiki ennast testima. "HIV-nakkust on tänapäeval võimalik ravimite abil kontrolli all hoida, kuid selleks peab olema oma nakatumisest teadlik," sõnas ta. "HIV on juba ammu levinud väljapoole riskirühmi ja ligi pooled ehk 49% eelmisel aastal registreeritud uutest nakatunutest said HIV heteroseksuaalsel teel. Seepärast tasub igaühel, kes hoolib enda ja oma lähedaste tervisest, minna testima."

Ennast testida on võimalik ka muul ajal kui vaid algaval nädalal – HIV-teste saab teha veel pere- ja eriarstide juures, noorte nõustamiskeskustes ning anonüümsetes testimiskabinettides.

Tervise arengu instituut saatis hiljuti perearstikeskustesse üle Eesti patsientide informeerimiseks teavikuid ning HIV-nakkusest teadlikkuse tõstmise eesmärgil jagamiseks üle 100 000 kondoomi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles