Paabu maitse oli tänavu magusmõrkjas ja jätkuvalt tšilliste nootidega

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile võtsid hoidistajad Art Café hoovimajas vastu oma preemiad: Ago Liiband, Gunbritt Lille, Ave Laisaar, Ülle Sillandi ja Endla Oti esindaja, poeg Andres Ott.
Eile võtsid hoidistajad Art Café hoovimajas vastu oma preemiad: Ago Liiband, Gunbritt Lille, Ave Laisaar, Ülle Sillandi ja Endla Oti esindaja, poeg Andres Ott. Foto: Meelis Meilbaum

Virumaa Teataja ja Käänu Talu seitsmendat korda kokku kutsutud Paabu konkursile laekus 76 hoidist üle Lääne-Virumaa. Tänavu oli eriauhind välja kuulutatud pihlakahoidistele ning see lisas maitsebuketti magusmõrkjaid nüansse.

“Isegi siis, kui aiapidajale on suvi kehv, on heal perenaisel nutti hoidistamiseks,” märkis Virumaa Teataja peatoimetaja Aarne Mäe.

Kolme auhinna vääriliseks tunnistatud Endla Ott osales Paabu konkursil esimest korda ja ütles, et tänavu oli eriline aasta – ta katsetas 15 eri hoidisega. Magusas kategoorias parima tiitli saanud tomati-õunamarmelaad oli ka kuue lapselapse vanaema enda meelest tema tänavustest loometöödest parim.

“Enamik asju sünnib nii, et näen kuskil mõnd hoidist, saan mõtte, siis panen oma maitseid juurde. Kõik tuleb endal läbi tunnetada,” rääkis Ott.

“Kurameeritud kurkidega” mitu auhinda napsanud Ave Laisaar oli “üli-üli-üllatunud”. “Teen kurke igal aastal ja igal korral panen maitseks erinevaid asju: küll basiilikut, küll pihlakat,” rääkis Laisaar, kes võidukurkide purki oli pannud punaseid sõstraid. “Ja sildid teeb purkidele mees, seepärast siis kurameeritud, mitte marineeritud, et oleks põnevam.”

Žürii esimees, Käänu Talu peremees Viljar Liiva ütles, et hoidiste tase on aastatega ühtlasemaks läinud ja keskpäraseid hoidiseid on aina vähem. “Oli maitsekombinatsioone, mis üllatasid ja mida tahan kindlasti järele teha,” rääkis Viljar Liiva ning tõi näiteks kukeseenemoosi ja marineeritud võilillenutid.

Liiva märkis, et võilill kui Eestis väga levinud taim vääriks rohkemat kasutust – marineerituna sobib seda pakkuda lisandina ka paremates restoranides.

“Sa võid ühe hulluse välja mõelda, aga et see ka maitsev oleks, on juba kunst,” märkis ta.

Kõigil seitsmel aastal žüriisse kuulunud Marje Anton Berliini Trahterist ütles, et hea oli tunda ka koduseid maitseid: marineeritud peet, vanaema moodi tehtud kõrvits. “Maitsepalett on läinud aastatega üha paremaks, aga järgmisel aastal soovitaksin rohkem rõhku panna hoidiste välimusele,” lausus Anton. Ta lisas, et kui tänavu leidus ilma äädikata marineeritud kurke – kasutatud oli punaseid sõstraid –, siis tulevikus tahaks proovida ka suhkruta keedetud moose.

Žüriisse kuulusid Jevgenia Veiherman ja Kärt Sujetov Segersist, Aire Kronberg Sushi Tigerist, Jaana Reissaar, Tiiu Vool ja Krista Männi Virumaa Suurköögist, Marje Anton Berliini Trahterist, Andres Lill Aqva hotellist, Joel Väljaots Rohuaia kohvikust ja Merly Raudla Virumaa Teatajast.

Magus kategooria

I koht 

Tomati-õunamarmelaad
ENDLA OTT

II koht

Õuna-porgandivõie 

ENDLA OTT

III koht

Mustasõstratarretis 

ÜLLE SILLANDI

Soolane kategooria

I koht

“Kurameeritud kurgid” 

AVE LAISAAR

II koht 

Seeneletšo
ENDLA OTT

III koht 

Mango-astelpajumoos tšilliga 

GUNBRITT LILLE


Eripreemiad

Parim pihlakahoidis: 

vürtsikas pihlaka-õunakaste
RIINA RUNNEL

Parim traditsiooniline hoidis: 

“Kurameeritud kurgid” 
AVE LAISAAR

Parim uuenduslik hoidis
marineeritud võilillenutid
AGO LIIBAND

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles