Rakvere lihakombinaadi töötüli lahendamine on lõplikult ummikus

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere lihakombinaat.
Rakvere lihakombinaat. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Rakvere lihakombinaadi töötüli lahendamine on lõplikult ummikus. Kuigi tapamaja töötajad ei nõua midagi võimatut, on juhtkond suluseisus ega saa nende nõudmist täita.

Seepärast vastataksegi nõudmisele eitavalt ja rõhutatakse, et kavas on vaadata üle palgapoliitika tervikuna.

Viimatisel kohtumisel kombinaadi juhtkonna ja ametiühingute esindajate vahel selgus, et tapamaja töötajad 50-protsendilisest põhipalga tõusust ei tagane. See tähendab, et tuleval aastal loodavad nad senise 750 euro asemel saada netopalka 1100–1200 eurot.

Virumaa Teataja toimetus uuris, miks lihakombinaadi juhtkond jätkuvalt eitavalt vastas. Võti peitub kombinaadi teiste tootmisüksuste töötajate tasudes.

„Me ei pea võimalikuks avaldada töötajate täpseid palgaandmeid,” vastas järelepärimisele HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere. “Küll aga on erinevate tootmise töökohtade palgatasemed avalikud töötajate värbamisel ehk nähtavad töökuulutustes. Meie töötajatele makstavad palgad on oluliselt kõrgemad nii riiklikust miinimumpalgast kui ka turu keskmisest palgast. HKScan vaatab igal aastal vastavalt üleriigilistele palgauuringutele üle kõikide ametikohtade palgad, lisasoodustuste paketi ning investeerib töökeskkonna parendamisse aastas ligi 400 000 eurot. Lisasoodustused hõlmavad transpordikulusid, toitlustussoodustust, lastega seotud toetusi, taastusravi, spordisoodustust ja nii edasi.“

Pärast mõningast uurimistööd sai toimetus teada, et lihatööstuses on kõige kõrgemini tasustatav töö lõikajatel. Rakvere lihakombinaadis saavad lihalõikajad keskmist netopalka 900 eurot kuus. Vorstitsehhis on keskmine netopalk 570 eurot, kuterdajatel 650–700 eurot, pakkimises 540 eurot. Külmhoones on keskmine netopalk 700 eurot.

Vaadates neid numbreid, võib järeldada, et kombinaadi juhtkonnal ei jäägi muud üle kui vastata tapamaja töötajate palgatõusu nõudmisele eitavalt. Vastasel korral, ja seda on kinnitanud mitmed lihakombinaadi töötajad, hakkavad teisedki nõudma töötasu märgatavat tõusu.

Riiklik lepitaja Meelis Virkebau ütles, et ta ei läheks lihakombinaati, kui leiaks, et läbirääkimistel pole mõtet. Järgmine kohtumine on kavandatud neljapäevale.

Virkebau hinnangul pole läbirääkimised veel alanud ja palk pole töötüli peamine põhjus, vaid probleemid algasid suhtumisest töötajatesse.

Järgmisel kohtumisel soovibki riiklik lepitaja võtta jutuks osapoolte võimalused. Virkebau viitas lihakombinaadis tehtavatele soodustustele, mille hulk on märkimisväärne. Need kõik maksavad. Samuti soovib riiklik lepitaja, et osapooled näeksid pikemat perspektiivi. Et läbirääkimistel peetaks silmas ka ettevõtte jätkusuutlikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles