Tapa Jakobi kirikul oli juubelisünnipäev

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EELK Tapa Jakobi kirik.
EELK Tapa Jakobi kirik. Foto: Eva Klaas

EELK Tapa Jakobi kogudus tähistas pühapäeval tavalisest pidulikuma jumalateenistusega kiriku valmimise 85. aastapäeva.

Äsja valminud Tapa Jakobi kirikut pühitseti 1932. aasta esimesel advendil, tookord langes see 27. novembrile.

Kiriku projekteeris Tartu diplomeeritud arhitekt Anatoli Podshekajev. Tookord jäi rahapuudusel tegemata ja paigaldamata tornikiiver. Projektijärgne tornikiiver, mis oli hiljuti valminud, tõsteti kraanaga oma kohale alles pärast Eesti taasiseseisvumist 1994. aasta alguses. Kuldne rist asetati torni tippu veel kaks aastat hiljem, kui tähistati Tapa linna 70. sünnipäeva.

Võrreldes paljude teiste kirikutega on EELK Tapa Jakobi kirik noor pühakoda. Tapa linn hakkas tekkima alles 1870. aastal, kui seoses Paldiski–Peterburi raudtee ehitamisega raiuti kuusemetsa lai siht ning sama aasta sügisel avati raudtee rongiliikluseks. Esialgu kuulusid Tapa luteriusulised Ambla kogudusse. Tapa luterikogudus tekkis 1921. aastal, kuid kohe rahapuudusel korralikku kirikut ei ehitatud, kogudusel oli palvemaja põhja pool raudteed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles