Kübara alapinnal on voldid: halli, kollakashalli või võidunudkollase tooniga, vanemal seenel sinkjashallikirmelised.
Noore seene jalg on kollane, kollakaspruun, hallikaskollane, vananedes on see aga hallikaspruun. Jalg on kiuline ning ümara või lapiku kujuga, vahel seest õõnes. Kõrgus kuni kuus, läbimõõt üks sentimeeter.
Seeneliha on kollakat värvi, väga õhuke ning puuviljalõhnaline. Vanal seenel venivalt sitke.
Kasvab okas- ja segametsades, eriti niisketes ja märgades metsades, samuti loometsades, päris sageli hiiglaslike kogumitena.
Leidub juulikuust novembrikuuni.
Ei vaja kupatamist. Väga maitsev praetult, sobib ka suppidesse. Parim kuivatatult.
Mida seentega teha?
Porru-seenehautis kollakate või lehter-kukeseentega
Koostisosad
250 g lehter-kukeseeni (lehterkantarelle) või kollakaid kukeseeni
1 väike porru
2 sl võid
2 dl 35% rõõska koort
soola ja musta pipart
Valmistamine
Pese porru korralikult, lõika valge ja heleroheline osa viiludeks (kui on paksem porru, võid esmalt selle pikuti poolitada). Puhasta seened metsapurust.
Kuumuta praepannil või, lisa seened ja porru ja prae kergelt läbi. Kuumuta tasasel tulel, kuni seentest eralduv vedelik on aurustunud. Lisa rõõsk koor, maitsesta soola-pipraga. Kuumuta, kuni kaste on paksenenud.
Serveeri niisama või krõbeda nisuleivaga keedetud kartulite või mõne liharoa kõrvale.
Allikas: nami-nami.ee