Õnnetusest päästab kaks sentimeetrit

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesel advendil süüdatakse küünal.
Esimesel advendil süüdatakse küünal. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Detsember on ukse ees ja juba esimesel advendil süüdatakse paljudes kodudes küünlad. Kardinatele ja jõulukaunistustele liiga lähedale paigutatud küünlad ning järelevalveta jäetud lahtine tuli põhjustavad igal aastal tulekahjusid.

Seega on hea meelde jätta nii-öelda kahe sentimeetri reegel: ohutuse tagamiseks tuleks küünlad kustutada siis, kui kaks sentimeetrit küünlast on põlemata, ja seda reeglit tuleks järgida ka õues süüdatud küünalde puhul.

Mida ohutuse juures meeles pidada?

  1. Aseta küünal alati kindlale ja mittepõlevale alusele. Klaasist ja kivist alused on sobivaimad.
  2. Küünalt süüdates eemalda ohutuse mõttes rosetid ja muud kaunistused, mis on kergesti süttivad.
  3. Ära jäta põlevat küünalt ega muud tuleohuallikat kunagi täiskasvanu järelevalveta.
  4. Jälgi, et lapsed ja lemmikloomad ei saaks küünalt mänguhoos pikali lükata.
  5. Küünalt kustutades veendu, et leek on ka päriselt kustunud. Suuremat tüüpi küünalde puhul võib ekslikult tunduda, et leek on kustunud, sest taht on küünlarasva sisse vajunud.
  6. Pea meeles kahe sentimeetri reeglit: ära põleta küünalt lõpuni ja ohutuse tagamiseks kustuta see, kui kaks sentimeetrit on põlemata. Sama tuleb meeles pidada ka õueküünalde puhul.
  7. Paiguta koju töökorras suitsuandurid ning kindlusta oma kodu ja kodune vara. Sõlmi ka vastutuskindlustus, sest tulekahju korral võivad kahjustusi saada ka naaberkorterid ja tagasinõuded võivad olla üsna suured.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles