Riik toetab uuest aastast lapsehoiukohtade loomist

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastehoid, foto on illustratiivne.
Lastehoid, foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva saatis kooskõlastusringile määruse eelnõu, mille alusel toetatakse uute lapsehoiukohtade loomist kuni 7-aastastele lastele. 2018. aasta alguses avanevaks teiseks taotlusvooruks on Euroopa Sotsiaalfondist ette nähtud 2,5 miljonit eurot. 

„Uued lapsehoiukohad aitavad vanematel tööle naasta või tööl käimist jätkata. Nii on peredel rohkem võimalusi töö ja pereelu ühitamiseks, hoolduskoormus ning vastutus pere majandusliku toimetuleku eest jaotub vanemate vahel ühtlasemalt,“ ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva.

„Järjest olulisem on ka lapsehoiukohtade paindlikkus, et kohalikud omavalitsused suudaksid tagada hoiukohti erivajadustega lastele, aga ka neile peredele, kus vanemad töötavad tavapärasest erinevatel kellaaegadel.“

Ühe uuendusena toetatakse eelnõu kohaselt ka eriilmeliste lapsehoiukohtade loomist, mis vastavad piirkonna perede tööajakorraldusele ja spetsiifilisematele vajadustele, näiteks hoiukohad erivajadustega lastele, ebastandardsetel aegadel töötavad hoiukohad ning tööandja juures asuvad või võõrkeelsed hoiukohad.

Toetust võib taotleda kohalik omavalitsus, eraõiguslik juriidiline isik, valitsusasutus või selle hallatav riigiasutus.

Ühte lapsehoiukohta toetatakse Eurostati andmete alusel määratud ühikuhinnaga, milleks on 245 eurot ühes kalendrikuus ehk 2941 eurot aastas.

Euroopa Sotsiaalfondi toetuse osakaal on 75%. Omafinantseeringumäär on 25%.

Ühikuhind katab kõik teenuse osutamisega seotud kulud, mis tähendab, et lapsehoiukoha kuludokumente eraldi ei ole vaja esitada.

2015. aastal toimunud esimese taotlusvooru tulemusel loodi juurde 568 uut lapsehoiukohta. Kokku on kahe taotlusvooru kohta eesmärk luua 1200 uut lapsehoiukohta.

Tegemist on Euroopa Sotsiaalfondist rahastatava meetme 2.1 „Lapsehoiu ja puudega laste hoolekandeteenuste arendamine hoolduskoormuse vähendamiseks“ tegevusega „Lapsehoiukohtade loomine ja teenusepakkumise toetamine 0–7-aastastele lastele“. Taotlusvooru kuulutab pärast määruse allkirjastamist välja sihtasutus Innove. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles