HKScani eksjuhid eitavad kõiki kahtlustusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Mere (vasakul), Teet Soorm (keskel) ja Mati Tuvi (paremal).
Anne Mere (vasakul), Teet Soorm (keskel) ja Mati Tuvi (paremal). Foto: Andres Haabu / Postimees

HKScani omastamise ja rahapesu juhtumi kahtlusalused, endised ettevõtte juhatuse liikmed Teet Soorm ja Mati Tuvi eitavad kõiki esitatud süüdistusi.

"Asja sisuliseks kommenteerimiseks vajame aega nõupidamiseks advokaatidega, kuid eitame kategooriliselt eile meile esitatud kahtlustust ja prokuratuuri poolt ajakirjanduse kaudu esitatud süüdistust nii rahapesu kui ka omastamise suhtes," ütles Mati Tuvi pressiteate vahendusel.

"Kõik ette heidetud tehingud ja olulisemad juhtimisotsused on läbi aastakümnete tehtud nii HKScani enda juhtorganite kui ka selle omaniku juhtorganite teadmisel ja heakskiidul, tõsi küll, nüüdseks juba eelmiste juhtkondade teadmisel ja heakskiidul," märkis Tuvi. Ta lisas, et heakskiidu kohta on olemas ka kirjalikud tõendusmaterjalid.

"Oluline on asjaolu, et meile esitatud kahtlustus kattub olulises osas sisuliselt sõna-sõnalt hagiga, mille HKScan on esitanud meie vastu juba käesoleva aasta veebruaris ning mille läbivaatamine on alles kohtus pooleli.  Märkimist väärib ka see, et tsiviilkohtus on HKScan oma hagi nõuet selle aja jooksul üle kahe korra vähendanud," ütles Tuvi.

Tuvi tunnistab, et on pidanud läbirääkimisi HKScaniga lahenduse leidmiseks ning kohtuvälise kokkuleppe sõlmimiseks. "Tõsi, läbirääkimisi on saatnud ka HKScani esindava advokaadi ähvardused. HKScani esindava advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat Ants Mailend hoiatas meid läbirääkimiste käigus paar kuud tagasi, et kontserni nõudmisele mitteallumise osas ootab meid kriminaalmenetlus," ütles ta.

"Minu siseveendumuse kohaselt on tegemist advokaadibüroo korraldatud manipulatsiooniga õiguskaitseorgani suhtes, mis tegelikkuses ei teeni kontserni, aga veel vähem Eesti avalikkuse huve. Tegemist on pretsedendiga, mis võib tabada paljusid ettevõtluses tegutsevaid inimesi, kui kabinetivaikuses suudetakse rakendada politseid oma ärihuvide teenimise ette," lisas endine juhatuse liige.

"Teatavasti keeldub prokuratuur tavapäraselt selliseid varalisi vaidlusi menetlemast, viidates vaidluse lahendamise vajadusele tsiviilkohtus. Sellel korral pidas prokuratuur mingil põhjusel vajalikuks teha erandi ja menetleda tsiviilhagiga samasisulist kuriteokaebust. Selline pretsedenditu samm sunnib vägisi otsima eelkõige võimalikke isikulisi seoseid kuriteokaebuse esitanud advokaadibüroo ja prokuratuuri vahel," lisas Tuvi.

Keskkriminaalpolitsei pidas kolmapäeval kinni kaks HKScan Baltikumi juhtkonna endist liiget – Teet Soormi ja Mati Tuvi, keda on alust kahtlustada suures ulatuses omastamises ja rahapesus.

Lisaks peeti sama kriminaalmenetluse raames kinni veel üks inimene, keda on alust kahtlustada Soormi ja Tuvi kuritegudele kaasa aitamises.

Seni kogutud tõendite järgi on alus Soormi ja Tuvi kahtlustada ettevõttele kahjulike tehingute tegemise läbi usalduse kuritarvitamises ning kokku ligi pooleteise miljoni euro omastamises ning samas ulatuses rahapesus, ütles põhja ringkonnaprokuratuuri prokurör Stella Veber.

"Esitatud kahtlustuste järgi omastasid Teet Soorm ja Mati Tuvi aastatel 2010-2016 AS Rakvere Farmide vara, kasutades selleks nendega seotud isikutele kuuluvate või nende kontrolli all olevate ettevõtetega sõlmitud lepinguid," rääkis Veber.

"Samuti kasutati fiktiivseid arveid kuritegelikul teel saadud raha legaliseerimiseks. Lisaks sõlmisid Teet Soorm ja Mati Tuvi ettevõttele kahjulikke rendi- ja garantiilepinguid, millega võeti ettevõttele põhjendamatuid kohustusi summas üle 3 miljoni euro. Tänaseks on kriminaalmenetluses tsiviilhagi tagamiseks arestitud üle 1,3 miljoni euro väärtuses erinevat vara," lisas Veber.

Kolmapäeval teostati erinevates Eesti linnades kahtlustatavate elu- ja töökohtades läbiotsimisi.

Uurimist viib läbi keskkriminaalpolitsei ning seda juhib põhja ringkonnaprokuratuur.

Lihatööstusfirma HKScan teatas kolmapäeval, et andis ettevõttesisese võimalike rikkumiste uurimise üle politseile.

"Sisejuurdlus selgitas välja, et kõnealuseid rikkumisi on vaja põhjalikumalt uurida, mistõttu pöördusime uurimismaterjalidega politsei poole. Praegusel hetkel me antud teemat rohkem ei kommenteeri ning laseme politseil rahus oma tööd teha," ütles HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere.

2016. aasta detsembris tuvastas sisejuurdlus, et endised HKScan Baltikumi juhtkonna liikmed, sealhulgas Teet Soorm on seotud mitmete HKScani koostööpartneritega ning on süstemaatiliselt toime pannud tõsiseid rikkumisi, mis on vastuolus HKScani käitumisjuhiste ja hea juhtimistava põhimõtetega. Seoses leituga lõpetati töö- või juhatuse liikme lepingud nelja juhtkonna liikmega.

Ettevõtte endine juht Teet Soorm on varem teatanud, et HKScani Baltikumi juhtkond pole HKScani ärihuve kahjustanud ega ühtegi rikkumist toime pannud, vaid on tegutsenud emakontserni majanduslikke huve silmas pidades, kasutoovalt, läbipaistvalt ning omanike eelneval heakskiidul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles