Riik soovib suurendada ajateenistusse kutsutute arvu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad.
Ajateenijad. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eestis läbib ajateenistuse umbes kolmandik aastakäigu noormeestest, kaitseministeerium plaanib suurendada ajateenistuses asuvate noorte arvu 4000 nooreni, sõnas kaitseminister Jüri Luik.

Riigikogus arupärimistele vastates sõnas Luik, et Eestis kehtib küll üldine ajateenistuskohustus, kuid tegelikkuses läbib ajateenistuse vaid umbes kolmandik aastakäigu noormeestest. Ministri hinnangul ei ole selline olukord jätkusuutlik. "Üldine kohustus peab olema üldine, vastasel juhul tekib küsimus, miks selline riiklik kohustus üldse on, kui see langeb osaks vaid osale kodanikele," sõnas Luik.

Luige sõnul esitab kaitseministeerium peagi riigikogu menetlusse rea õigusakte, suurendamaks ajateenistuse läbivate noorte hulka. Nii planeerib ministeerium suurendada ajateenistuses asuvate noorte arvu praeguselt 3200 kuni 4000 nooreni. "Samuti oleme sellesse seadustepaketti lisanud rea meetmeid, et karmistada või raskendada ajateenistusest kõrvalehoidmist," sõnas Luik.

Minister lisas, et kaitseministeerium plaanib kaitseväe tervisenõuete muutmist, et ka puudega inimesed saaksid huvi ja soovi korral kaitseväes töötada.

Luik selgitas, et kaitseväes on mitmeid ametikohti, kus ei ole vajalik väga tugev füüsiline ettevalmistus. "Eriti oluline on see arvestades asjaolu, et väga paljud meie veteranid, kellel on tegelikult kõrge sõjaväeline väljaõpe, võiksid sellises olukorras tööd leida just nimelt kaitseväes," sõnas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles