Tööd otsib nii laps kui töötu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakveres on linnamalevatest saanud koolinoorte seas hinnatud töö- ja puhkeviis. Ka tänavu said malevarühmad kiirelt täis.
Rakveres on linnamalevatest saanud koolinoorte seas hinnatud töö- ja puhkeviis. Ka tänavu said malevarühmad kiirelt täis. Foto: Arvet Mägi

Suvi jõuab peagi kätte ja koolinoored otsivad taskuraha teenimiseks kergemat tööd. Kui neil on võimalik tegevust leida töö- ja puhkelaagritest ning teha ajutisi tööotsi, siis töötute olukord on keerulisem.



Paljudes valdades ja linnades organiseerivad koolinoortele suviseid töö- ja puhkelaagreid omavalitsused. Peamiselt osalevad noored heakorratöödel.

Väike-Maarja valla noorte töö- ja puhkelaagris tehakse heakorratöid  kalmistutel, haljasaladel ja Äntu matkaradadel, töövälisel ajal tegeletakse valla lastekaitsespetsialisti Tiia Ka­selo sõnul ujumisega, sportimisega ja vilditakse. Ka loodetakse minna ekskursioonile Hiiumaale. Kokku saab laagris osaleda kuni 60 noort.

Sama palju noori saab ka Vinni vallas end kahes vahetuses heakorratöödel rakendada – korrastamist ootavad Viru-Jaagupi surnuaed ja kalmistumüür.

Tamsalu valla kuni 50 noort töötavad Tamsalus ja Vajangul. Nii Rakveres kui Kundas tegutsevad traditsioonilised linnamalevad. Samuti toimub laager Sõmeru lastele ning Haljala noortele.

Rakke, Laekvere ja Vihula vallavalitsus noortele töölaagreid ei korralda. Siiski saavad Rakkes kuus-seitse poissi tööd teha linnamäel ja staadionil toimuvate sportlike ettevõtmiste raames, ka rakendatakse noori korrastustöödel.

Koolinoortele pakuvad tööd ka kohalikud ettevõtjad. Näiteks Viru-Nigula valla talunikud ootavad noori tuulekaera katkuma.

Samuti otsivad rakendust töötud. Kui üldse, rakendavad omavalitsused neid peamiselt soojal ajal heakorratöödel.

Rakke vallas leiavad vallavanem Andrus Bloki sõnul pikaajalised töötud tegevust näiteks Rakke aleviku, Emumäe puhkeala ja matkaradade korrastamisel, vahel aga näiteks puid lõhkudes. Talvel pikaajalisi töötuid ei rakendata. Samuti kaasab töötuid kevadistele heakorratöödele Vihula vald.

Kundas , Laekveres ega Viru-Nigulas öötuid praegu ei rakendata.

Kuigi mõnel pool on omavalitsuselt toimetulekutoetuse saamine seotud töötu kohustusega osaleda tööharjutustel, ei ole näiteks Viru-Nigula vald seda teinud. Kuigi töötuid on abivallavanem Guido Reimeri ütlusel rakendatud aeg-ajalt näiteks talvel mõneks tunniks lumekoristusel või muul perioodil heakorratöödel, ei ole pikaajalised töötud ise motiveeritud tööd tegema. Samuti on raskusi sobiva töö leidmisega.

Sama kinnitas ka Haljala vallavanem Leo Aadel, kelle sõnul on väga keeruline leida töötuid, kes oleks nõus tasu eest heakorratöid tegema – Haljala kalmistu küll saadi korda, kuid abitöölisi kirikusse vanade soojustuskihtide väljaviimiseks ei leitudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles