Järva-Jaani pritsimeeste vahvad autod jõuavad Lääne-Virumaalegi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Mai lõpus võib Väike-Maarja vallas Simuna asulas näha naabermaakonna Järva-Jaani vabatahtlike pritsimeeste sõidukit Ennetuse Eedi, mis nagu nimigi ütleb, on mõeldud tuleohutusalase ennetustöö tegemiseks.


Järva-Jaani Tuletõrje Seltsi esimees Tuve Kärner rääkis, et Ennetuse Eedi on umbes kolm aastat tagasi Lääne-Eesti päästekeskuselt kingiks saadud väike tuletõrjeauto Chevrolet, mis väljus tehasest 1979. aastal. Elukutseliste päästjate maha kantud sõiduki ehitasid vabatahtlikud pritsimehed ümber, et teha sellega tuleohutusalast ennetustööd.


Kärneri sõnul mahub auto kabiini viis inimest, kus neile näidatakse tuleohutusalaseid videofilme. Valida saab nelja õpetliku linateose vahel. Tulevikus on Järva-Jaani vabatahtlikel kavas muretseda väliekraan.
Ennetusautoga käib kaasas väike näitus asjadest, mis kunagi on tulekahju põhjustanud. Lisaks igale konkreetsele juhtumile annavad pritsimehed nõu, kuidas analoogseid õnnetusi vältida.


Kärneri sõnul on vabatahtlikel pritsimeestel veel teinegi sõiduk, Mercedes, mis suisa etendusega seotud.
Pritsimehed on selle auto nimeks pannud Janu Juku ning sellesse mahutatakse tund ja 15 minutit vältava etenduse andmiseks vajalik kraam. Etendus “Tuli lahti!”, kus osaleb 7-8 inimest, annab ülevaate, kuidas on Eestimaal aegade jooksul tuld kustutatud ehk alates XVI sajandist kuni tänapäevani välja.
Kärneri sõnul tulevad mõlemad masinad tellimise peale. Samuti käivad vabatahtlikud nendega suurematel üritustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles