Rakvere lihakombinaadi töötülis jäi palgatõus kännu taha (2)

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riikliku lepitaja Meelis Virkebau hinnangul õnnestus tal panna töötüli osapooled suhtlema kui partnerid.
Riikliku lepitaja Meelis Virkebau hinnangul õnnestus tal panna töötüli osapooled suhtlema kui partnerid. Foto: Meelis Meilbaum

Eile õhtuks saatsid Rakvere lihakombinaadi töötülis osalejad riiklikule lepitajale vastuse, mis kardinaalselt erines lepitaja ettepanekust.

Riiklik lepitaja Meelis Virkebau rääkis, et tema pakutud palgatõusuga polnud nõus ei tööandja ega töövõtja. Tööandja soostus palgatõusuga, mis oli umbes kolm korda väiksem riikliku lepitaja pakutust, töövõtjate soov oli jälle kaks korda suurem. Lisaks soovisid töövõtjad, et põhipalga tõus rakenduks juba 1. detsembrist.

Virkebau sõnul ta lepitusprotsessi lõpetamist kindlasti ei kaalu, sest ülejäänud ettepanekutes olid mõlemad osapooled ühte meelt. Esiteks nõustuti pidama läbirääkimisi kollektiivlepingu sõlmimiseks. Samuti nõustuti, et kõikide tasandite töötajate informeerimist tuleb oluliselt parandada. Ja kolmandaks lubas ettevõte, et eraldab tuleva aasta eelarves keskastme juhtide koolituseks kaks korda enam raha kui seni.

"Ma olen natuke kurb ja natuke rõõmus," kommenteeris Virkebau töötüli osapoolte vastust. Riiklik lepitaja plaanib järgmisel nädalal kutsuda kokku kolmanda koosoleku. Seal kavandab ta uut palgapakkumist, mis võiks sobida mõlemale osapoolele.

Rakvere lihakombinaadis algas töötüli juhtkonna ja tapamaja töötajate vahel oktoobris. Töötajad soovisid töötingimuste parandamist ja põhipalga tõusu 100 protsendi ulatuses. Läbirääkimiste käigus nõustusid töötajad 50-protsendise palgatõusuga, lõpuks tehti järeleandmine, et see 50 protsenti ei pea kõik tulema sel aastal, vaid osa võib jääda ka järgmisse aastasse. Riiklik lepitaja ei soostunud pärast eelmist koosolekut avalikustama oma pakutud palgatõusu, kuid andis mõista, et see on väiksem kui 50 protsenti ja kavandatud tulevasse aastasse.

Rakvere lihakombinaadi tapamaja töötajate keskmine netopalk on praegu 750 eurot kuus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles