Virumaa soojamajandus saab suurema rahasüsti

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katlamaja
Katlamaja Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Keskkonnainvesteeringute Keskuses (KIK) kiideti heaks 19 taastuvenergeetika projekti, mille tulemusena renoveeritakse mitmes Eesti piikonnas soojatrasse, katlamaju ning ehitatakse kolm kombijaama. Enim toetust saanud projekte esitati Virumaalt.

Investeeringuteks vajalikud vahendid tulevad Eesti ja Austria vahel sõlmitud saastekvoodi müügitehingu tulust.

„Projektide täpne toetussumma ei kuulu vastavalt Austriaga sõlmitud lepingule avalikustamisele, kuid üldjoontes võib öelda, et me räägime enam kui 10 miljoni euro suurusest investeeringust,“ sõnas struktuuritoetuste üksuse juhtivkoordinaator Siim Umbleja. „Kõige enam toetust leidnud projekte on esitatud Virumaalt, mis annab selle piirkonna soojamajanduse arengule positiivse tõuke,“ lisas ta.

Projektide tulemusena rekonstrueeritakse üle Eesti ca 45 km soojatorustikku. Lisaks viiakse kolm katlamaja üle taastuvale kütusele ning rajatakse ka 3 taastuvat kütust kasutavat elektri ja soojuse koostootmisjaama. Seeläbi hoitakse kokku ca 60 000 tCO2 aastas.

2000. aasta mais tegevust alustanud Keskkonnainvesteeringute Keskus on juhtiv keskkonnaabi ja -investeeringute suunaja. KIK suunab keskkonnakasutusest laekuva raha keskkonnaprojektide arendamisse, täidab Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi keskkonnaprojektide rakendusüksuse ülesandeid ning rakendab rohelist investeerimisskeemi (CO2 kvoodi müük ja toetuste vahendamine). Ühtlasi on KIKist võimalik keskkonnaprojektide arendamiseks laenu taotleda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles