Urmas Laht: tõuaretustoetust jagati kõigile seakasvatajaile, mitte üksnes nooremiste pidajaile

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti juhtivaid seakasvatajaid Urmas Laht.
Eesti juhtivaid seakasvatajaid Urmas Laht. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti Tõusigade Aretusühistu endise nõukogu esimehe Urmas Lahe sõnul levitab tänane Postimehe lugu sellest, kuidas seakasvatajatele tõuaretustoetusi makstakse, valeinformatsiooni ning ei vasta absoluutselt tõele. Lahe väitel ei mänginud toetuse maksmisel mingit rolli, kas tegemist oli nooremiste või vanemate sigade kasvatusega, raha maksti samas ulatuses.

"Vastavalt määrusele makstakse toetust ühesuguse koefitsiendiga nii noor- kui ka vanaemise pealt. Määrus ütleb vaid seda, et emis peab olema registris. Seega on Postimehe tänane väide, justkui oleks Linnamäe Peekoni seafarm endale nooremiste juurde toomisega lisaraha võitnud, absoluutselt vale," rääkis Urmas Laht.

"Toetuse jaotusmehhanism näeb välja järgmine: aretusühistu võtab jõudluskontrollis olevate farmide andmed ning esitab need veterinaar- ja toiduametile, kes korraldab juhuvaliku alusel kontrolli, käib farmides kohapeal ning veendub, et kõnealused loomad on ikka farmides olemas. Seejärel esitab amet kinnitatud andmed PRIA-le, kes seepeale kannab raha üle aretusühistule. Nagu öeldud, kannab aretusühistu seepeale toetuse farmidele edasi ja ei saa teha mingit vahet, kas farmis on noor- või vanaemised. Tõuaretustoetus läheb kinnitatud andmete alusel sama koefitsiendiga kõigile," sõnas Laht.

Lahe sõnul liitus Läänemaal asuv Linnamäe Peekon Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolliga novembris. "Jõudluskontrolliga liitumise järel telliti farmi jõudluskontrolli spetsialist, kes hindas loomi vastavalt tõutunnustele. Selle tulemusena saadi teada, et enamikul esmapoegijatel puudus ajalugu, mis tähendab, et nad pandi kirja nooremistena. See põhjustas ka nn nooremiste suure kontsentratsiooni farmis. Kuid väide, et nooremiseid on vägisi juurde toodud, ei pea paika. Lisaks ei muuda see toetuse maksmisel samuti midagi – nagu öeldud, maksti toetust nii noor- kui ka vanaemise pealt," rääkis Urmas Laht.

"Postimehe anonüümse allika jutt on ebapädeva ja antud teema spetsiifikat mitte tundva inimese jutt. Eriti narr on midagi ette heita maaeluministrile, kelle määrus aitab lahendada sektoris valitsevat katastroofilist seisu. Veelgi absurdsemad on süüdistused asjasse mitte puutuva majandusministri suunal," lõpetas Laht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles