Herkel: Soormi ettevõttele eraldatud toetus lõhnab korruptiivselt

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead. Pilt on illustratiivne.
Sead. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Opositsioonisaadikud andsid täna maaeluminister Tarmo Tammele üle arupärimise, mis puudutab korruptsiooni ja huvide konflikti põllumajanduses. Arupärimine on ajendatud majandusminister Kadri Simsoni elukaaslase Teet Soormi ettevõttele toetuse eraldamisest.

Sigade tõuaretustoetuse eraldamisest on kirjutanud Postimees tänavu 6. ja 7. detsembril. Uudislugudest selgus, et majandusminister Kadri Simsoni elukaaslase Teet Soormiga seotud seafarm sai riigilt esimest korda jagatud tõuaretustoetustest ainsana Eestis kohe maksimumilähedase summa ning ettevõtte üks juhtidest väidab, et ei teadnud toetuse määramise kuupäevadest midagi.

„Lugudes välja toodud otsuste aegrida näitab veenvalt, et majandusminister Kadri Simsoni elukaaslane Teet Soorm sai toetusmeetmest osa tänu siseinfole ning kiirele tegutsemisele 2016. aasta novembris,“ ütles arupärimise esitajate nimel vabaerakonna saadik Andres Herkel.

Ta lisas, et Soormiga seotud ettevõte OÜ Linnamäe Peekon esitas taotluse saada Eesti Tõusigade Aretusühistu liikmeks kaks päeva pärast koalitsiooni otsust toetada seakasvatajaid. „Ehkki peaminister Jüri Ratas ei mäletanud algul, et selle meetme läbirääkija oli keskerakonna poolt Kadri Simson, möönis ta seda oma hilisemas selgituses,“ ütles Herkel.

Koalitsioonikõnelustel otsustati aastas eraldada sigade tõuaretustoetust kaks miljonit eurot, mis 2017. aasta riigieelarve seadusega ka eraldati. Toetuskõlblikuks kuulutati keskerakonna liikme Urmas Lahe juhitud Eesti Tõusigade Aretusühistusse kuuluvad seafarmid.

„Sellega seoses on meil maaeluministrile terve rida küsimusi, mis puudutavad poliitilist korruptsiooni, emisetoetuse selektiivset iseloomu, selle toetuse kooskõla riigiabi reeglitega ja pikaajalist otstarbekohasust. Samuti ministri nõukotta kuuluvate isikute huvide konflikti otsuste tegemisel,“ võttis Herkel kokku.

Arupärimisele on alla kirjutanud Andres Herkel, Krista Aru, Artur Talvik, Külliki Kübarsepp, Andres Ammas, Terje Trei ja Igor Gräzin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles