Pioneeripataljon tähistas 100. aastapäeva

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Truudusetõotuse tseremoonia Tapa sõjaväelinnakus.
Truudusetõotuse tseremoonia Tapa sõjaväelinnakus. Foto: Kaitsevägi

Pioneeripataljon tähistas täna Tapal piduliku rivistusega 100 aasta möödumist pataljoni asutamisest. Rivistusel andis truudusetõotuse ka üle 400 pioneeripataljoni sõdurioskuste baaskursuse lõpetanud ajateenija.

Pioneeripataljon võttis oma aastapäeval kasutusse uue vapi ning käiseembleemi. „100. aastapäeva tähistamise teevad pioneeripataljoni jaoks eriliseks nii see, et sõduri baaskursuse lõpetab pataljoni koosseisus esmakordselt niivõrd palju ajateenijaid, kui ka see, et pataljon hakkab tänasest kasutama oma tunnusena uut vappi ja käiseembleemi. Samuti kannab tänasest pataljoni lipp taas tunnustusena vabadussõjas osalemise eest niinimetatud lahingulinti ehk Vabadusristi teise liigi linti,“ ütles pioneeripataljoni ülema ülesandeid täitev major Priit Heinloo.

Pataljoni aastapäeva tähistamine algas kell 10 piduliku rivistusega, kus üle 400 oktoobris teenistusse asunud pioneeripataljoni ajateenija andis kaitseväelase truudusetõotuse. Tõotuse andmist olid jälgima kutsutud ajateenijate pered, sõbrad ja lähedased, kel oli hiljem võimalus tutvuda pioneeripataljonis kasutatava, samuti Tapal paiknevate liitlaste relvastuse ja tehnikaga.

Aastapäeva olid tähistama kutsutud ka pioneeripataljonis teeninud reservväelased, kel oli võimalus osaleda ajalooseminaril, kus pioneeripataljoni ajaloost ja arengust rääkisid ajaloolane Igor Kopõtin, kolonelleitnant Raul Kütt, kolonelleitnant Antti Viljaste ning kolonelleitnant Marek Värk.

Pioneeripataljoni asutamise kuupäevaks loetakse 1917. aasta 15. detsembrit, mil Eesti diviisi koosseisus formeeriti diviisiülema kohusetäitja alampolkovnik Jaan Sootsi määrusega insenerirood. Esimesed ajateenijad saabusid pioneeriallüksuste väljaõpetamiseks Tapale 2002. aasta jaanuaris, toona veel suurtükiväegrupi koosseisus olnud pioneerikooli, pioneeripataljon loodi taas 2004. aastal.

Lisaks pioneeripataljoni ajateenijatele andsid täna truudusetõotuse Viru ja Kalevi jalaväepataljoni ajateenijad. Kokku andis 1. jalaväebrigaadis täna truudusevande üle 600 ajateenija. Järgmisel nädalal alustavad baaskursuse läbinud ajateenijad erialakursustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles