Pensionär Lembit suutis liiklusseadust rikkuda kümnel korral

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei must jõulukaart.
Politsei must jõulukaart. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Politsei saatis maakonnas kuuekümne ühele paadunud liiklusrikkujale musta jõulukaardi, kõik kaardisaajad on mehed. Pingereas troonivad 71-aastane Lembit ja 22-aastane Taavi, mõlemad on patustanud kümnel korral.

Lembitu suurematest rikkumistest märkis politsei 14. oktoobril juhtunut, mil mees teostas Viru-Nigula vallas vedu, milleks puudus luba. Samuti oli tema juhitud veoauto ülekaaluline ja puudus haagise registreerimistunnistus. 3. veebruaril jäi Lembit politseile vahele Haljala vallas Tallinna-Narva maanteel. Veoks puudus tal eriluba ja sõiduki mass ületas lubatu.

Taavi kihutas 14. mail Järvamaal Roosna-Alliku vallas, kus lubatud sõidukiirus oli 90 kilomeetrit tunnis, vähemalt 140-ga. Ka ei olnud Taavi sõiduk läbinud tehnoülevaatust. 6. juunil kupatas Taavi Rakvere-Haljala maantee 8. kilomeetril, kus lubatud sõidukiirus oli 90 kilomeetrit tunnis, vähemalt 120-ga. 11. juulil juhtis ta Haljala vallas veoautot, mille mass oli lubatust suurem. Samuti ei kasutanud Taavi nõuetekohaselt sõidumeerikut.

23-aastane Kaspar eksis liiklusseaduse vastu üheksal korral. 31. jaanuaril juhtis ta Väike-Maarja vallas sõidukit, millel puudus tehnoülevaatus. Lisaks polnud tal kaasas juhiluba ega isikut tõendavat dokumenti. 25. aprillil sõitis Kaspar Tamsalu vallas autoga, millel puudus liikluskindlustus. 23. juulil oli ta kiirus vähemalt 27 pügalat lubatust suurem.

Politsei- ja piirivalveamet(PPA) pani möödunud reedel teele 700 musta jõulukaarti, mille said inimesed, kes panid aastaga toime rohkem kui viis liiklusrikkumist.

Edetabelis troonib 21-aastane Erik, kes pani aastaga toime 18 rikkumist.

“Kaardi saanud inimesed võiksid korrakski mõelda oma liikluskäitumise potentsiaalsetele tagajärgedele,“ ütles PPA juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo. 99 kaardisaajat põhjustas aastaga 116 liiklusõnnetust, neis sai surma üks ja viga 12 inimest. Loigo sõnul oli 61 juhti nii mulluses kui ka tänavuses kaardisaajate nimekirjas. “Kolmel järjestikusel aastal on loetelus olnud 14 inimest, kuid näiteks eelmisel aastal kõige rohkem rikkumisi korda saatnud meest enam nimekirjas ei olnud,“ sõnas Loigo.

Esimest korda on 20 suurima rikkuja seas kaks velotaksojuhti. “Velotaksojuhid peavad täitma liiklusnõudeid samamoodi nagu teised ning nad ei saa kord olla liikluses justkui sõidukid ja siis jälle ratturid või jalakäijad,” selgitas Loigo.

Tänavu pani viis ja rohkem liiklusrikkumist toime 800 inimest, kellest vaid 32 on naised. Osa rikkujatest elab välismaal ja kõikide täpne aadress pole teada, mistõttu pandigi posti 700 kaarti. Keskmine kaardisaaja on 20-24-aastane põhiharidusega Eesti kodanik. Kõrgharidusega rikkujate arv jääb alla viie protsendi. 637 kaardisaajal oli Eesti, 70 Vene kodakondsus.

Peaaegu pooled rikkujad on vanuses 18-30 aastat. Noorimad rikkujad on 14-aastased ja vanim 79-aastane.

Toime pandi 4 911 liiklusalast rikkumist. Ligi 15% kõigist rikkumistest on olnud kiiruse ületamised. Kõige suurem ühele inimesele määratud rahatrahvide summa on 3000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles