Jaanuarist tõuseb kütuseaktsiis ja suureneb miinimumpalk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexela tankla.
Alexela tankla. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tuleva aasta 1. jaanuarist jõustuvad mitmed maksumuudatused – tõuseb miinimumpalk, muudetakse firmaautode maksustamist, tõstetakse kütuseaktsiise ning veoautodele kehtestatakse teekasutustasu.

Uuest aastast maksustatakse firmaauto kasutamist isiklikeks sõitudeks sõiduki võimsuse alusel, märgib Eesti Kaubandus-Tööstuskoda seadusemuudatuste ülevaates. Kuni viie aasta vanuste sõidukite puhul on erisoodustuse hinna määraks 1,96 eurot kilovati kohta, üle viie aasta vanuste sõidukite puhul on määr 1,47 eurot kilovati kohta. Samuti kaob sõidupäeviku pidamise kohustus.

Maagaasi ja vedelgaasi aktsiis tõuseb uuest aastast 25 protsenti ning bensiini aktsiis tõuseb 10 protsenti. Õlle ning veini ja kääritatud joogi, mille etanoolisisaldus on kuni kuus mahuprotsenti, aktsiisi plaanitakse tõstetakse tuleva aasta 1. veebruarist üheksa protsenti varem kavandatud 18 protsendi asemel. Muu alkoholi aktsiisi plaanitakse tõsta viis protsenti varem kavandatud kümne protsendi asemel.

1. jaanuarist kehtestatakse e-sigarettide vedelikele 0,2-eurone aktsiis vedeliku ühe milliliitri kohta. Aktsiisiga maksustatakse nii nikotiinisisaldusega kui nikotiinisisalduseta e-vedelikke. Lisaks tõstetakse sigarettide aktsiisimäära kaheksa protsenti.

Alates 1. jaanuarist tuleb üle 3,5-tonnise veoauto eest maksta teekasutustasu, kui veoauto sõidab Eestis avalikult kasutatavatel teedel. Tasu suurus oleneb veoauto ning selle haagise täismassidest, telgede arvust, veoauto heitgaasiklassist ning sellest, kui pikaks ajaks on õigus soetatud. Päevatasu on vahemikus 9–12 eurot, 30 päeva tasu 50–130 eurot ja 365 päeva tasu 500–1300 eurot.

Uuest aastast suureneb miinimumpalk täistööajaga töötamise korral praeguselt 470 eurolt 500 euroni kuus. Tunnitasu alammäär tõuseb praeguselt 2,78 eurolt 2,97 euroni.

Sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse aluseks olev kuumäär tõuseb 2018. aastast 470 euroni. See tähendab, et tööandjal tuleb töötaja sotsiaalkindlustuse tekkimiseks tasuda sotsiaalmaksu vähemalt 155,1 eurot kuus.

1. jaanuarist jõustuvad tulumaksuseaduse muudatused, millega kehtestatakse 14-protsendiline tulumaksumäär regulaarsetele dividendidele. Madalamat maksumäära on lubatud kasutada ainult juhul, kui kasum jaotatakse juriidilistele isikutele. Kui dividend makstakse välja füüsilisele isikule, tuleb äriühingul täiendavalt kinni pidada veel seitse protsenti tulumaksu.

Uuest aastast tõuseb maksuvaba tulu 500 euroni kuus. Kuni 1200 euro suuruse palgaga on maksuvaba tulu 500 eurot, palga kasvades 1200 eurolt 2100 euroni väheneb maksuvaba tulu määr ühe euro võrra iga 1200-eurost väljamakset ületava 1,80 euro kohta. 2100 eurost suurema palga korral on maksuvaba tulu null eurot.

Alates 1. jaanuarist 2018 on käibemaksukohustuslaseks registreerimine kohustuslik ettevõtetele, kelle maksustatav käive ületab kalendriaasta algusest arvates 40 000 eurot senise 16 000 euro asemel.

Jõustub uus töövaidluste lahendamise seadus, millega  on võimalik töövaidluskomisjonis lahendada kõiki töösuhtest tulenevaid nõudeid, ning enam ei ole piirangut, et nõue peab tulenema vaid töölepingust. Kaotatakse ka rahaliste nõuete piirmäär, mis siiani oli 10 000 eurot.

Uuest aastast vähendatakse FIE-de sotsiaalmaksu kohustuse ülempiiri 10-kordsele miinimumpalga aastasummale. Samuti laiendatakse FIE-dele mitmeid töötajatele kehtestatud maksusoodustusi. FIE-dele antakse ka võimalus vähendada oma sotsiaalmaksu miinimumkohustust ajutise töövõimetuse tõttu.

Uuest aastast luuakse uue ettevõtlusvormina ettevõtluskonto. Kontole laekunud summadelt läheb 20 protsenti automaatselt maksuametile. Selle maksuga kaetakse väikeettevõtja tulumaksu, sotsiaalmaksu ja kogumispensioni makse osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles