Estonian Celli heitvee ohutus Kunda lahele sai täiendava kinnituse

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Cell.
Estonian Cell. Foto: Meelis Meilbaum

Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi teadurite tänavune merekeskkonna seire raport, mis jõudis Estonian Cellini eile, kinnitab, et ettevõtte heitveel puudub negatiivne mõju Kunda lahe põhjataimestikule ja -loomastikule. Samuti ei ole ületatud raskemetallide kontsentratsiooni piirnorme ja puudub mõju vee ja setete hapnikusisaldusele.

Ehkki seirepunktid olid valitud tellimise hetkel teada olnud ainsat süvamere-väljalasku arvestades, on tulemuste tõlgendamisel juba arvestatud lekke toimumisega ja süvamere- väljalasuga kavandatust erinevas kohas. "Raport kinnitas, et kõik aruande valmimiseks toimunud mõõtmised on tehtud vähem kui 3 kilomeetri kaugusel heitvee merre jõudmise tegelikust kohast ja peegeldavad seega heitvee mõju piirkonna üldisele keskkonna seisundile," selgitas Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe.

Estonian Cellile väljastatud keskkonna kompleksloa nõuete järgi peab ettevõte regulaarselt merekeskkonda kontrollima. Iga kolme aasta tagant korraldatakse aasta jooksul igakuine seire, kus uuritakse heitvee mõju merevee kvaliteedile ja elustikule. Eelmine seire teostati 2014. aastal ja mingeid negatiivseid muutusi ei täheldatud. Iga viie aasta tagant mõõdistatakse merepõhja põhjataimestik ja -loomastik ning kalakooslused. Samuti uuritakse saasteainete sisaldust meres.

Kundas asuv Estonian Celli tehas alustas tootmist 2006. aastal. Ettevõte toodab kõrgekvaliteedilist haava puitmassi, mis eksporditakse Euroopa ja Aasia riikidesse. Kõikehõlmav vastutustundlik ja keskkonnahoidlik mõtteviis on alates tehase rajamisest integreeritud Estonian Celli kõigisse protsessidesse ning on üheks edu faktoriks. Selline lähenemine pole pelgalt loodusressursist hoolimine, vaid hõlmab ausat ja avatud dialoogi töötajate, klientide, hankijate ja kõigi teiste huvigruppidega. Ettevõte on rakendanud täismahus kvaliteedi- ja keskkonnajuhtimise süsteemid, mis on sertifitseeritud ISO 9001 ja ISO 14001 alusel. Estonian Celli ainuomanik on Austria juhtiv paberitööstusettevõte Heinzel Holding GmbH.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles