Kunda korteriühistu jälgib radooni taset oma mõõteaparaadiga

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda Mäe 20 korteriühistu esimees Ülari Pai mõõdab ühistule kuuluva  mõõteaparaadiga nende maja keldri radoonitaset.
Kunda Mäe 20 korteriühistu esimees Ülari Pai mõõdab ühistule kuuluva mõõteaparaadiga nende maja keldri radoonitaset. Foto: Arvet Mägi

Eesti kõrgeim radoonisisaldus elamus on mõõdetud Kundas, mistõttu tellis sealne Mäe 20 korteriühistu esmalt teenusena radoonisisalduse mõõtmise oma elamu keldris ja seejärel muretses ühistule oma radoonimõõteriista.


KÜ Kunda Mäe 20 juhatuse esimehe Ülari Pai sõnul andis esimene mõõtmine, mis telliti hoonele termopildistamisega samalt firmalt, tulemuseks 1025 Bq/m3, mis ületab lubatud normi enam kui viis korda.

Eesti rekordiline radooni kontsentratsioon, radooni tasemega üle 10 000 Bq/m3 piiri, on mõõdetud nende korteriühistust paarisaja meetri kaugusel.

Üheks radooni taseme tõusu põhjustajaks oli Pai sõnul paigaldatud soojustus, mis vähendas ventilatsiooni. Seetõttu panid nad keldrisse sundventilatsiooni, mille järel satub radooni nüüd tunduvalt vähem korteritesse. Radooni tase on tema sõnul vähenenud kolm korda ja on esimese korruse korterites nüüd normis.

Kuna Ülari Pai väitel Tallinnast tellitud ühekordse radoonimõõtmise maksumus on koos transpordikuluga (sõltuvalt mõõtmisperioodi pikkusest 70-120 eurot) küllalt kõrge, ostis korteriühistu endale radoonimõõturi, et selle abil reguleerida ka ventilatsiooni tugevus kõikide trepikodade keldrites optimaalseks.

 Praegu mõõdab Pai umbes 250 eurot maksva mõõturiga radooni taset korterites, et selgitada välja muutused pärast ventilatsiooni paigaldamist.

Arvestades, et korteriühistu on teinud juba 6-7 mõõtmist, siis teenuse tellimisega võrreldes on oma aparaadi muretsemine ennast juba ära tasunud.

Keskkonnaministeeriumi kliima- ja kiirgusosakonna peaspetsialisti Evelyn Pesuri sõnul on positiivne, kui inimesed tunnevad muret oma tervise pärast.

Aga ta pole varem kuulnud, et korteriühistu oleks omale radooni mõõtmise aparaadi muretsenud, küll on üksikisikud ka Lääne-Virumaalt temaga konsulteerinud sellel teemal.

Uued käsimüügis olevad radoonitaseme mõõtmise aparaadid annavad tema hinnangul ilmselt professionaalse aparatuuriga võrreldava tulemuse, samas võib nende täpsus ja usaldusväärsus paariaastase kasutamise järel väheneda.

Seejärel tasuks tulemusi võrrelda mõne kvaliteetsema aparaadi näitudega.

Küll aga taunib Pesur käsimüügis oleva aparatuuriga professionaalse radoonimõõtmise teenuse pakkumist.
“Kindlasti ei anna nendega tehtud mõõtmised samu tulemusi, mis saadakse suure tundlikkusega seadmetega,” ütles Evelyn Pesur.

Ta leidis, et eraisikutel ja korteriühistutel on mõistlik esmalt lasta kontrollida radooni taset professionaalse aparaadiga ja hiljem teha järelkontrolli käsimüügist muretsetuga.

Kunda Mäe 20 korteriühistu on linna lehes ja oma kodulehel välja öelnud, et nad võivad aidata radoonisisaldust määrata ka teistel elamutel. Ühistu esimehe Ülari Pai sõnul ei ole selle vastu seni huvi tuntud.

Evelyn Pesur tõdes, et solidaarsuse mõttes ja tulemuste võrdlemiseks võiks pakkuda võimalust radoonitaset mõõta ka teistele ümbruskonna inimestele, kuid ta ei pea õigeks, kui seda tehtaks aparaadi maksumuse tagasiteenimiseks teenust pakkudes.

RADOON

• Radoon on lõhnatu ja värvitu looduslik gaas, mis imbub hoonetesse enamasti pinnasest. Külmal talvel võib radoonisisaldus ruumi õhus olla väga suur, kuna hoonet ümbritsev maapind on külmunud ja gaas pääseb maapinnale ainult läbi hoone. Kui ruume tihti ei tuulutata, jääb radoon hoonesse pidama. Kõrget radoonisisaldust pinnases ja hoonetes võib leiduda peaaegu igal pool Eestis, suurem on radoonioht Põhja-Eestis. Suure radoonisisaldusega õhu sissehingamine on inimesele ohtlik, sest suurendab kompsuvähki haigestumise riski.
Allikas: Keskkonnaministeerium

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles