Saka mõisa püstitatakse baltisakslastele mälestusmärk

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saka mõis.
Saka mõis. Foto: Saka mõis

Saka mõisa omanik Tõnis Kaasik soovib Eesti juubeliaastal kinkida baltisakslastele mälestusmärgi, mis rõhutaks nende panust Eesti kultuuri- ja ajaloopärandisse – endised mõisnikud Löwis of Menarid on ideele oma õnnistuse andnud, kirjutab Põhjarannik.

Mälestusmärk 1939-1941 Eestist lahkuma sunnitud baltisakslastele on Tõnis Kaasikul mõttes mõlkunud mitu aastat ja mõned päevad tagasi lisas ta idee EV 100 kingituste nimekirja. “Eesti vabariik tugines algusaastatel paljuski baltisakslaste poolt sajandite jooksul loodud kultuuri- ja ajaloopärandile. Neist jäi pärast sunnitud ümberasumist maha üle tuhande mõisakompleksi. Mälestusmärgi idee on tunnustada baltisakslaste aastasadadepikkust panust ajalooliste Eesti ja Liivi alade kultuuri- ja ajaloopärandi loomisel ning säilitamisel,” selgitas ta Põhjarannikule.

Kaasik lisas, et baltisakslaste loodud mõisad moodustavad suure osa Eesti arhitektuuripärandist, mõisaid ümbritsevad pargid on aga olulised Eesti maastike ilmestajad. “Baltisakslaste ümberasumisel aastal 1939 ja järelümberasumisel aastal 1941 olid poliitilised põhjused. Nad olid sunnitud tagasisaamisõiguseta maha jätma oma kodud ja põlvkondade jooksul kogunenud vara. Eesti riigi taasiseseisvumisse suhtus baltisaksa kogukond Saksamaal valdavalt positiivselt. Seniajani puudub Eestis mälestusmärk, mis osutaks baltisakslaste suhtes toimunud ajaloolisele ebaõiglusele ja märgiks nende panust Eesti arengusse.”

Mälestusmärgi avamine on plaanis sügisel. Jaanuaris-veebruaris näeb ajakava ette kavandi koostamist. Ehitusprojekt peaks valmima kevadel ja ehitustööd jäävad suvesse. Monumendi valmistab Jõhvist pärit tuntud skulptor Aivar Simson ehk Seaküla Simson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles