Estonian Cell tootis eelmisel aastal 7,9 miljonit kuupmeetrit biogaasi

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Celli ­tehas Kundas.
Estonian Celli ­tehas Kundas. Foto: Meelis Meilbaum

Haavapuitmassitootja Estonian Cell tootis mullu 7,9 miljonit kuupmeetrit biogaasi, mida on 3 protsenti aasta varasemast enam.

2017. aastal suurenes Estonian Celli biogaasi toodang võrreldes eelmise aastaga 3 protsendi võrra. Ettevõte tootis 76-protsendilise metaanisisaldusega biogaasi 7,9 miljonit kuupmeetrit ning on selle näitajaga Eesti suurim biogaasi tootja.

"Toodetava biogaasi energeetiline väärtus on enam kui 60 gigavatttundi aastas ja selle kogusega saaks maagaasi asemel köetud enam kui 3000 eramaja. Elektritarbimisse teisendatuna tagaks see umbes 25 000 kodumajapidamise elektrivarustuse aastas," ütles Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe.

Alates 2015. aasta augustist töötab biogaasi tootmiskompleks täisvõimsusega. 2015. aastal ületas biogaasi toodang 5 miljoni kuupmeetri piiri ning tootmise maht kasvas 7,65 miljoni kuupmeetrini 2016. aastal ja 7,89 miljoni kuupmeetrini mullu.

Estonian Cell kasutab toodetud gaasi ära enda tehases, kattes ligi 35 protsenti ettevõtte vajadusest.

Kundas asuv Estonian Celli haavapuitmassitehas alustas tootmist 2006. aastal. Ettevõte toodab haava puitmassi, mis eksporditakse Euroopa ja Aasia riikidesse. Estonian Celli ainuomanik on Austria paberitööstusettevõte Heinzel Holding GmbH.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles