Petturid püüavad õngitsuskirjadega Swedbanki kundede andmeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õngitsuskirjad levivad sageli e-kirja teel, aga ka sotsiaalmeedias.
Õngitsuskirjad levivad sageli e-kirja teel, aga ka sotsiaalmeedias. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) intsidentide käsitlemise osakonnale (CERT-EE) on laekunud mitu teadet Swedbanki nimelt saadetud õngitsuskirjadest, millega kurjategijad üritavad kätte saada paroole ja isiklikke andmeid.

Neljapäeva hommikul levima hakanud e-kirjad on saadetud Swedbanki nimelt pealkirjaga "Vajalik lisateave", edastas RIA. Kirjas teatatakse, et pank ei suutnud kasutaja teavet kinnitada ning saadetakse link vormile, kuhu palutakse sisestada täiendav info.

Lingilt kuvatakse kasutajale Swedbanki-nimeline õngitsusleht, kus küsitakse kasutaja isikuandmeid ning krediitkaardiinfot. Ainsa tuvastamisvõimalusena töötab sellel lehel paroolikaardiga tuvastamine.

CERT-EE juhi Klaid Mägi sõnul ei ole teada, kas keegi on kirjeldatud õngitsuskirja ohvriks langenud ning rahalist kahju kannatanud. "Kindlasti tasub selliste kirjade puhul olla ülimalt ettevaatlik, mingil juhul ei tohi sellele lehele isikuandmeid ega krediitkaardiinfot sisestada. Kui keegi on seda aga juba teinud, siis tuleks esimesel võimalusel võtta ühendust oma pangaga ning esitada kindlasti toimunu kohta avaldus ka politseisse," ütles Mägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles