Ametiühing: Rakvere lihakombinaat on asunud streikijaid ähvardama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere lihakombinaat.
Rakvere lihakombinaat. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Ametiühing märgib, et Rakvere lihakombinaat tööandjana on streigi vältimiseks hakanud oma töötajaid ähvardama vallandamise, musta nimekirja panemise ja "elu keeruliseks tegemisega" juhul, kui nad peaksid streigist osa võtma. Ähvardajate nimed on ametiühingule teada, tegu on töötajate ühinemisõiguse jämeda rikkumisega.

"Tänaseks on meile laekunud informatsioon, et ähvardamine toimub eelkõige ettevõtte teistes osakondades, mitte tapamajas, kus inimestel üks streigikogemus juba käes," teatas ametiühingute keskliidu organisatsioonisekretär Artjom Arhangelski, lisades, et inimesi mõjutatakse ükshaaval.

Tema sõnul püüab tööandja töötajatele jätta ebaõiget muljet, nagu oleks planeeritud streik ebaseaduslik. "Rõhutame üle, et streik Rakvere lihakombinaadis toimub piinliku täpsusega seadust järgides," selgitas Arhangelski.

Ametiühingu info kohaselt on inimesi ähvardatud lihakombinaadi kesklaos, maitseainete osakonnas ja praetootmise osakonnas. Ähvardamise vältimiseks on ametiühing soovitanud töötajatel vestlusi salvestada, kuna tööandja tegevus on seadusevastane ja kriminaalkorras karistatav.

Ametiühing palub endiselt anda vihjeid tööandja ebaseaduslikest mõjutamiskatsetest ning juriidilise kaitse saamiseks astuda ka ametiühingu liikmeks.

HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere: "Kinnitame, et tööandja peab kinni kõikidest seadustest ja reeglitest ning taunib täielikult igasugust ähvardamist. Oleme ka korduvalt majasiseselt kommunikeerinud, et austame inimeste soovi kuuluda ametiühingusse ning  nende seadusliku õigust streiki korraldada. On aru saadav, et tegemist on emotsionaalse teemaga, kuid kinnitan, et ettevõte ei tolereeri mingil juhul sellist käitumist." 

Vastavalt AS HKScan Estoniale saadetud streigiteatele nõuavad Rakvere lihakombinaadi töötajad tapamaja töötajate põhipalga tõstmist 16 protsenti võrra alates 1. veebruarist 2018 ja 16 protsenti põhipalga tõstmist 1. juulist 2018.

Samuti nõutakse, et tulemuspalga arvestamist ei muudetaks.

Palgaläbirääkimised jooksid ummikusse, kuna tööandja ei nõustunud töötajatele tegema ühtegi konkreetset palgapakkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles