Lehtses astus lavale enam kui sajaliikmeline mandoliiniorkester

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna esines Lehtses üleeestiline mandoliiniorkester, kus musitseeris üle saja mandoliinimängija.

Rohkem kui pooleteise tunni pikkust kontserti jälgis terve saalitäis rahvast, kahesaja inimese ringis. Kuulajate äramahutamiseks tuli maakultuurimaja saali paigaldada lisatoole ja -pinke.

Rahvale mandoliinimäng meeldis, kogu kontserdi ajal elati esinejatele kaasa ning ära kasutati ka võimalus kontserdi viimases osas tantsu lüüa. Pärast esinemist tänas publik mängijaid pikalt püsti seistes aplodeerides.

Mandoliinimängijad saabusid Lehtsesse juba hommikul, et koos proovi teha ning vahepeal ka ühiselt aega veeta.

Korraga astusid üles kõik neli Eestis tegutsevat mandoliiniorkestrit: Eesti Mandoliinide Orkester, Saku Mandoliinid, Uhtna Mandoliiniorkester ja Tapa Valla Mandoliiniorkester, lisaks olid esindatud väiksemad kollektiivid üle riigi, viimastest kõige suurem oli võrdlemisi hiljuti loodud mandoliiniansambel Moostest.

Kontserdil kõlanud lugude valiku aluseks olid mitmel pool Eestis tehtud videointervjuud endisaegsete ja praeguste mandoliinimängijatega, kes meenutasid, kuidas mandoliin nende ellu tuli ning kuidas, kus ja millal nad mandoliini mängisid. Iga intervjueeritav esitas ühe endale olulise pilliloo. Pärast ekraanil näidatud intervjuud kandis loo ette suur mandoliiniorkester.

Oma loo rääkisid teiste seas Tapa valla mandoliinimängijad Elve Vahesalu ja Piret Pihel ning Lembit Kopso Väike-Maarja vallast. Samuti meenutas oma mandoliinimängu kogemust president Arnold Rüütel.

Veebruaris esineb Eesti mandoliinimängijate ühisorkester Jõhvi, Pärnu ja Vanemuise kontserdimajas ning rahvusooperis Estonia. See on Eesti mandoliinimängijate kingitus Eesti riigile sajanda sünnipäeva puhul.

Lehtses toimunud täpselt sama kavaga kontsert oli eelprooviks enne tuuri kontserdimajades.

Kontserdi kava oli pühendatud lisaks riigi sünnipäevale ka Eesti rikkale mandoliinimängu traditsioonile, mida võib üldistavalt pidada samuti umbes saja aasta vanuseks.

Mandoliin on olnud Eestis väga populaarne instrument, eriti 1930. aastatel ja teise maailmasõja järgsetel aastakümnetel, mil tegutses arvukalt koolide ning ka töökollektiivide mandoliiniorkestreid. Praeguseni on Eesti elanike seas palju inimesi, kes on nendes orkestrites mänginud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles