Lääne-Virumaal tabati seitse illegaalset töötajat

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arved Breidaks/Lõuna-Eesti Postimees

Eelmise nädala neljapäeval kontrollisid Ida prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse ametnikud koostöös maksu- ja tolliametiga ehitusobjekte, tabati seitse inimest, kes olid töötamise registris registreerimata.

Ühisreidi käigus kontrolliti nelja ehitusobjekti, kokku 17 äriühingu 59 töötajat.

Vinnis kontrollitud ehitusel oli seitse töötajat, kellest viis olid Ukraina kodanikud ja kellel puudus kehtiv töötamise registri kanne. Samuti tuvastati, et neli Ukraina kodanikku viibis Eestis ebaseaduslikult.

Piiri- ja migratsioonijärelevalvetalitus viis läbi üheksa väärteomenetlust ja alustas ühe kriminaalmenetluse. Kõikidele Ukraina kodanikele määrati rahatrahv, koostati ettekirjutus Eestist lahkumiseks ning neile kohaldati sissesõidukeeld üheks aastaks. Tööandja suhtes alustati kriminaalmenetlus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb Eestis ilma seadusliku aluseta viibivale kolmele või enamale välismaalasele töötamise võimaldamist.

Ida prefektuuri piirivalvebüroo piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht Andreas Kliimant sõnas, et enne välismaalasega töölepingu sõlmimist on tööandjal kohustus kontrollida, et tööle asuval inimesel oleks Eestis viibimiseks ja töötamiseks õiguslik alus. “Vastavalt välismaalaste seadusele võib Eestis töötada välismaalane, kellel on seaduslik alus Eestis ajutiseks viibimiseks ja kelle töötamine on enne tööle asumist registreeritud politsei- ja piirivalveametis,” selgitas Kliimant. “Rikkumiste ennetamistel on oluliseks märksõnaks koostöö ja riigis viibimise seadusliku aluse kontrollimiseks võib tööandja pöörduda politsei- ja piirivalveameti teeninduste või migratsiooninõustaja poole või võtta ühendust piiri- ja migratsioonijärelevalve talitusega.“

Kui välismaalasel puudub õiguslik alus riigis viibimiseks, on tööandjal keelatud lepingut sõlmida. “Teeme pistelisi kontrolle ka edaspidi, et järgida tööandjate ja välismaalastest töötajate seadusest kinni pidamist,” jätkas Kliimant. “Rikkumiste korral ei lasu vastutus mitte ainut töötajal, vaid ka tööandjal, ning soov odavama tööjõu pealt kokku hoida võib kaasa tuua kriminaalkaristuse.“

Maksu- ja tolliameti juhtiv maksuaudiitor Reimo Moor lisas, et lisaks välismaalaste seaduse alusel tehtud trahvile võib tööandjat oodata maksunõue. “Politsei- ja piirivalveamet teeb üksnes trahvi lühiajalise registreerimise puudumise pärast väärteomenetluse korras, maksu- ja tolliamet aga määrab lisaks veel tasumata jäänud riigimaksud.” Moori sõnul selgitab maksu- ja tolliamet välja, kas tabatud Ukraina kodanikele maksti ümbrikupalka.

Lisaks Vinnis tabatud ukrainlastele tuvastati Rakvere linnas ühe kortermaja renoveerimise ehitusobjektil kaks töötajat, kel puudus kehtiv töötamise registri kanne.

Registreerimata tööjõud ja ümbrikupalgad on maksu- ja tolliameti üks olulisemaid prioriteete ning koostöös politsei- ja piirivalveametiga tehakse analoogseid kontrollkäike üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles