EAS toetas nelja Lääne-Viru arendusprojekti

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikunägemus Rakvere Vallimäe laululavast.
Tulevikunägemus Rakvere Vallimäe laululavast. Foto: eskiis

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) otsustas toetada 29 piirkondade konkurentsivõime tugevdamise (PKT) projekti kuues maakonnas 19,5 miljoni euroga. Lääne-Virumaal rahastatakse nelja projekti.

Neist kaks on turismivaldkonna projektid, üks linnasüdame projekt ning üks keskus-tagamaa ühendus. Kõigi nelja peale eraldab EAS toetust 6,7 miljonit eurot.

Lisaks on osalise rahastusettepaneku saanud veel üks turismivaldkonna projekt, kuid hetkel ei ole veel kinnitust, kas osalise rahastusega on võimalik seda projekti ellu viia või mitte.

Põhifookus Lääne-Viru maakonnas on turismivaldkonna suunal, kus Rakvere vallimägi muutub Rakvere linnaruumi osaks ning moodsaks kontserdipaigaks, uue põneva objektina luuakse Arknasse tervise ja agroturismi teemapark. Nende projektide mõjul oodatakse piirkonda nii sise- kui ka välisturiste. Näiteks Arkna mõisas luuakse avamise järel 20 töökohta ning ollakse valmis vastu võtma umbes 33 000 külastajat aastas.

Rakvere vallimäele kavandatud laululava kompleksi väljaehitamise toetuse suurus on 2 455 650 eurot. Selle abil on kavas rajada vallimäele nüüdisaegne unikaalne esinemispaik ning vabaõhumeelelahutuskeskus ürituste läbiviimiseks.

Arkna Tervise ja Agroturismi Teemapargi rajamise toetus on 1 640 500 eurot. Teemapargist on kavas kujundada rahvusvaheliselt konkurentsivõimeline reisisihtkoht, kuhu tullakse nautima ruumikat tervise- ja agroturismi teemaparki, kus põimuvad omavahel tervislikkus, agroturism, ajaloolisus, innovatsioon ja tootmine, kultuur ja puhkus. Tutvustatakse Eesti loodust, loodusravi, maaelu ning pärimusi.

Teemapark hõlmab omavahel funktsionaalselt seotud objekte: ravimtaimede maja, meistrite keskust, puutöökoda, sepikoda, galeriimaja, meemaja, heinaküüni.

Linnasüdame projektidest rahastatakse 1 986 911,54 euroga Rakvere Pika tänava kui atraktiivse linnaruumi arendamise I etappi.

Toetuse abil on kavas rekonstrueerida Rakvere ajalooline vanalinna peatänav Pikk tänav tänapäevaseks jalakäijasõbralikuks promenaadiks, mis ühendab moodsat linnakeskust Rakvere peamise vaatamisväärsuse vallimäega. Projekti abil tekib Rakverre aktiivne meelelahutus- ja kaubatänav, mis on atraktiivne nii kohalikule elanikule kui ka linna külalisele ning on oluline tõukejõud kohaliku ettevõtlusmaastiku elavdamisel.

Keskuste ja tagamaa vaheliste ühenduste arendamise projektidest antakse tuge Sõmeru-Näpi kergliiklustee rajamiseks summas 392 773,10 eurot.

Toetuse abil ühendatakse Näpi ja Sõmeru aleviku vaheline ala ning rajatakse 2,4 kilomeetrit valgustatud kergliiklusteed, ühendamaks praeguse kergliiklusteed ühtseks võrgustikuks.  Projekti tulemusena paraneb Sõmeru, Näpi, Roodevälja ja Ussimäe elanike juurdepääs töökohtadele ning avalikele teenustele.

"Toetame investeeringutega projekte, mis eelkõige aitavad piirkondades luua uusi töökohti ja suurendavad ettevõtlusaktiivsust. Samuti aitavad investeeringud parandada teenuste kättesaadavust ja elukeskkonda väljaspool Tallinna ja Tartu linnapiirkondi," ütles riigihalduse minister Jaak Aab. "Soovin, et eri maakonnad oleksid atraktiivsed nii kohalikele inimestele kui ka ettevõtjatele. Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise toetused aitavad kindlasti seda eesmärki saavutada."

EAS-ist said investeeringuteks toetust kuus Eesti maakonda summas 19,5 miljonit eurot. Prognoosi kohaselt luuakse nende toetuste abil aastaks 2023 ligi 650 uut töökohta.

PKT toetuse abil on võimalik teha investeeringuid sihtkoha eripära rõhutavate turismiatraktsioonide arendamiseks, ettevõtlusele vajaliku avaliku tugitaristu rajamiseks tööstus- ja ettevõtlusalade juurde, inkubatsiooni- ja tootearendusvõimaluste väljaarendamiseks, linnakeskuse avaliku ruumi ettevõtlusele atraktiivsemaks muutmiseks ning keskuste ja tagamaa vaheliste ühenduste arendamiseks.

Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise investeeringute toetust (PKT) kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles