Presidendilt ordeni saav Ello Odraks: "Seda tuleb tähistada" (1)

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ello Odraks saab presidendilt Valgetähe V klassi ordeni.
Ello Odraks saab presidendilt Valgetähe V klassi ordeni. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Presidendilt Valgetähe V klassi ordeni saav Lääne-Viru kultuurielu edendaja Ello Odraks ütles, et uudis on nii suur ja positiivne, et kindlasti tuleb seda tähistada, aga kuidas, seda pole ta veel jõudnud mõelda.

Ent pidusid korraldada Ello Odraks juba oskab. Ta on teinud seda aastakümneid.

Mitmekülgne ja kogenud kultuuritöötaja, võiks suisa öelda, et Lääne-Virumaa kultuuri hea haldjas, kuulis tähtsat uudist varahommikustelt helistajatelt.

"Kuulsin sellest hommikul vara, kui helistati ja õnne sooviti. Minu esimene küsimus oli, et mille eest," rääkis elevil Ello Odraks.

Küsimus oli igati õigustatud, sest valdkondi, kus daam tegutseb, on palju. "Olen tõesti olnud järjepidevalt maakonna kultuuris sees. Kui Eesti vabariik saab 100, siis üle poole sellest kindlasti," lausub peatne ordeni kavaler, kes peab oma tegevuses tähtsaks järjepidevust ja stabiilsust. Ning tema ettevõtmisi iseloomustabki pikaajalisus: mõni neist on kestnud üle 10, mõni üle 30 ja mõni isegi üle 50 aasta.

Esimesena nimetab Ello Odraks tegevust poistekooriga, mille juurde kuuluvad veel noorte meeskoor, poiste segakoor ja ka vilistlaskoor. Nendega on tegeldud juba üle veerandsajandi. Ja järjepidevus jätkub kõige kiuste.

Teiseks, aga mitte vähem oluliseks "projektiks" oli folkloorifestival Viru Säru, mis samuti väga ainulaadne nähtus.

Ello Odraks vedas ka üle 30 aasta pereklubi Sõrmus, kus ei käidud niisama söömas, joomas ja tantsimas, vaid klubiõhtutel oli alati mingi konkreetne teema koos erikülalise, viktoriinide ja muuga.

Põhitegevuseks on Ello Odraksil aga olnud juba neiupõlvest alates maakonna kureerimine laulupidudel.

Viimastel aastatel töötas ta Lääne-Viru omavalitsusliidus kultuuri alal ja korraldas ka koos Virumaa Teatajaga aasta teo konkurssi.

"Muidugi on hea meel, öelge mulle üks inimene, kel pole hea meel, kui teda on tunnustatud, isegi kui ta seda välja ei näita," väljendas alati särav Ello Odraks oma rõõmu. Nüüd hakkab ta valmistuma Narva sõiduks, et presidendilt orden kätte saada.

Varem on Ello Odraksit tunnustatud maakonna vapimärgi ja Rakvere linna teenetemärgiga. Samuti on ta saanud Virumaa Poistekoori asutamise eest koos dirigent Hirvo Survaga Gustav Ernesaksa nimelise autasu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles