Päästeamet sõlmis esimesed suure tuleohutusprojekti kokkulepped

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projektiga "Kodud tuleohutuks" soovib päästeamet tuleohutuks muuta 500 kodu tuleohutuks. Pildil tulekahju Viraksaare külas.
Projektiga "Kodud tuleohutuks" soovib päästeamet tuleohutuks muuta 500 kodu tuleohutuks. Pildil tulekahju Viraksaare külas. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Päästeamet on sõlminud projekti "500 kodu tuleohutuks" esimesed kokkulepped, algatusega on kavas hõlmata kõik omavalitsused.

Sel aastal algava projektiga "500 kodu tuleohutuks" soovib päästeamet kodude tuleohutust suurendada, siseministeerium eraldab selleks 1,5 miljonit eurot. Riik tagab igale omavalitsusele vähemalt 3500 eurot ühe kodu kordategemiseks ning amet ootab omavalitsustelt riigiga samaväärset panust.

Siseminister Andres Anvelt ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu külastasid esmaspäeval Ida-Virumaal Jõhvi vallas elava Tiina kodu, mis ennetusprojektiga tuleohutuks muudetakse. Tiina kasvatab üksi kolme last ja terviseprobleemide tõttu ei saa teha täiskohaga tööd. Ta on proovinud omal jõul vana maja elektrisüsteemi uuendada, kuid vahendeid napib.

"Oleme jõudnud tulesurmade ennetamise ja vähendamisega paigalseisu, millest edasi minekuks on vaja täiesti teistsugust lähenemist. Seepärast investeerimegi koos kohalike omavalitsustega kodude tuleohutuse tõstmisse," ütles Anvelt.

Jõhvi vald saab projektist ligi 14 000 eurot, millele lisandub valla oma panus. Jõhvi vallavanem Aleksei Naumkin ütles, et varasematel aastatel on omavalitsus oma rahaga proovinud probleeme lahendada. "Riigi ja päästeameti projekt annab võimaluse rohkemate abivajajateni jõuda," ütles Naumkin.

Tammearu sõnas, et ohutuskultuur on tänu ennetustööle oluliselt paranenud, kuid Põhjamaade tasemele jõudmiseks on vaja uut tegevust, kuhu on kaasatud nii kohalikud omavalitsused kui ka kogukonnad.

Projekti "500 kodu tuleohutuks" juhi Anni Alevi sõnul on kindel, et algatusega liituvad kõik kohalikud omavalitsused. "Hetkel käivad tööd kodude nimekirja koostamiseks ja esimeste konkreetsete tegevusteni jõutakse märtsis-aprillis, kui kohalikud omavalitsused on leidnud tööde teostajad ning sõlminud lepingud," lisas ta.

Mullu hukkus Eestis tulekahjudes 38 inimest, neist üheksa detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles