Video ja galerii: Rakvere lihakombinaadis algas tähtajatu streik (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 7.30 algas HKScan Estonia Rakvere lihatööstuse tapamaja töötajate tähtajatu streik.

Rakvere lihakombinaadi fuajees koguti streigi toetuseks allkirju. Samuti oli võimalik allkirjastada ametiühingu liikmeks astumise avaldusi. 

Üks streikijatest saabus kohale Anonymouse maskiga. "Mõtlesin, et see mask on mul olemas ja sobib hästi antud olukorras."

Oma nime ei soostunud maskikandja nimetama, kuid ütles, et maskist hoolimata teavad tööandjad, kes ta on, ja mask ei ole sellepärast, et ta kardaks. Streigi peamise põhjusena nimetas mees ikkagi palgasoovi. 

Eesti Ametiühingute Keskliidu organisatsioonisekretär Artjom Arhangelski ütles, et praegu ei ole veel teada, kui palju inimesi streigis osaleb.

"Streigivad tapamaja töötajad, kuid loodetavasti lisandub neid ka teistest osakondadest," sõnas Arhangelski.

Kella kaheksa ajal eraldati streikijatele ruum, kus nad saavad viibida. Rakvere lihakombinaadi ohutusjuht Lembit Kalda juhatas viis minutit peale kella kaheksat streikijad neile eraldatud ruumi.

Lihakombinaadis oli liikvel tavapärasest rohkem turvatöötajaid, maja ees seisis kaks mehitatud G4S-i turvaautot.

HKScan Estonia juhi Anne Mere sõnul osaleb streigis 23 tapamaja töötajat. Mere ütles, et Rakvere lihakombinaadi enam kui 750 töötajast on see väike osa.

Rakvere lihakombinaadi, sealhulgas tapamaja töötajatega algavad ülehomsest uue palgasüsteemi üle ühised arutelud ettevõtte juhtkonna ja HSKcani Eesti esindajate vahel. 

"Palgasüsteem pannakse paika esimese kvartali jooksul ja siis selgub, kas ja kui palju kellegi palgasüsteem muutub," sõnas Mere.

Rakvere lihakombinaadi ohutusjuht Lembit Kalda ütles, et streikijad on kontorihoone saalis ja sisustavad aega kaardimänguga. "Olime valmis ekstsessideks, aga kõik on sujunud väga viisakalt ja rahulikult," nentis Kalda.

Anne Mere ütles, et tema kell 10 algavat piketti vaatama ei lähe, vaid suundub tootmisesse inimesi tänama.

Artjom Arhangelski sõnul on streikijaid ühe võrra rohkem – 24 inimest. "Tapaliini töötajatest streigib 75%," sõnas Arhangelski.

Anne Mere avaldas lootust, et streik ei veni kuigi pikaks. "Mingeid järeleandmisi juhtkond streikijatele ei kavatse teha," lausus Mere, viidates kavandatavale palgasüsteemi ümberkorraldusele. 

Kell 10 olid Rakvere lihakombinaadi juurde piketeerima tulnud mitme ametiühingu esindajad. Lippude ja plakatidega olid kohal Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing, Kaevurite ja Energeetikute Sõltumatu Ametiühing, Eesti Raudteelaste Ametiühing, Narva Energia ametiühing ning Eesti Energeetikatöötajate Ametiühingute Liit. Piketeerijaid on kokku poolesaja ringis, kantakse plakateid "Üheskoos oleme tugevad" ja "Solidaarsus".

Streikija, kes kandis plakatit kirjaga "Tahan peret kasvatada Eestis!", ütles, et see on tema sõnum. "Kõik sõbrad on juba Soomes, ma ei taha sinna minna, miks ma peaksin oma kodumaalt ära minema." 

Piketeerivad naised hüüdsid: "Anne Mere, vaata meid!"

Pikett kestab kella 15-ni, piketeerijate jaoks on kohal autobuss, kuhu nad saavad sooja minna, pakutakse ka sooja jooki.

Eesti Ametiühingute Keskliidu juhatus on teel Rakveresse, et pidada siin oma koosolekut.

 Artjom Arhangelski ütles, et streik on tähtajatu ja streikijad on valmis minema lõpuni. "Loodame, et juhtkond istub siiski meiega läbirääkimistelaua taha." Arhangelski rõhutas, et streik on seaduslik ja kedagi pole vallandatud ega vallandata.

Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) esimees Peep Peterson ütles, et on väga tähtis, et inimesed on tulnud streikijaid toetama. "Loodan, et streik ei kujune väga pikaks ja jõutakse kokkuleppele," ütles Peterson.

Tema sõnul toetab EAKL streikijate õiglaseid nõudmisi. Peterson märkis, et streik sai alguse, kuna tööandja ei võtnud läbirääkimisi tõsiselt. Samas nentis ta, et streikijaid ei ole nii palju, nagu algselt loodeti. 

"Anne Mere tunneb, et ta on küll mängu võitnud, aga see ei jää nii," lausus Peterson.

Petersoni sõnul käib praegu pikett ka Tartu kesklinnas, kus grilllitakse vorsti ja jagatakse lendlehti. "Ma ei tea küll, millist vorsti, aga kindlasti mitte Rakvere oma," ütles Peterson.

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu organisatsioonisekretär Hannes Roosaar sõnas, et vajadusel tuleb streikida. "Tallinkis läks meil vaja päris mitut streiki, aga lõpuks oli tööandja nagu lambuke läbirääkimiste laua taga," lausus Roosaar.

Transpordi Ametiühingu esimees Üllar Kallas nentis, et lihakombinaadi juhtkond on oma käitumisega ise töötajad streigini viinud. "Olukord on hull, aga selles pole süüdi mitte töötajad, vaid juhtkond," lausus Kallas.

Peep Peterson märkis, et streikijate toetuseks on loodud streigifond, kuhu on laekunud raha nii Eestist kui ka välismaalt. "Fondis raha jätkub, selle pärast pole vaja muretseda," sõnas ta ja lisas, et taasiseseisvunud Eestis on kõige pikem streik – tervishoiutöötajate streik – kestnud 28 päeva. "Loodetavasti siin nii kaua ei lähe, aga kõigeks tuleb valmis olla," ütles EAKL-i esimees.

"Oleme pöördunud ka riikliku lepitaja poole, et ta püüaks veel kord olukorrale lahendust leida," lausus Peterson.

Ametiühingute keskliit on avanud ka streigiblogi, kus avaldatakse jooksvalt infot Rakvere lihakombinaadi streigi kohta. Vaata rohkem SIIT.

Streigiga nõuavad Rakvere lihakombinaadi töötajad tapamaja töötajate põhipalga tõstmist 16 protsendi võrra alates 1. veebruarist 2018 ja 16 protsenti alates 1. juulist 2018. Lisaks nõutakse, et tulemuspalga arvestamist ei muudetaks.

Rakvere lihakombinaadi tapamaja töötajad nõudsid möödunud aastal alanud palgavaidluses esialgu põhipalga sajaprotsendilist tõusu. Tapamaja töötajate senine netopalk on ligikaudu 750 eurot kuus. See koosneb põhipalgast ja lisatasudest.

Rakvere lihatööstuse tapamaja 64 töötajast 27 korraldasid mullu oktoobris tööseisaku, millega nõuti kõrgemat töötasu. Tööseisaku tõttu vallandati kolm töötajat.

Tööseisakuga kõrgemat palka nõudnud Rakvere lihakombinaadi tapamaja töötajad pöördusid töötüli lahendamiseks ka riikliku lepitaja poole, kes ei suutnud vaidlevaid pooli lepitada.

Streikijate toetuseks peab ametiühingute keskliit täna oma korralise juhatuse koosoleku Rakveres.

HKScan on Põhjamaade lihatootja, mis toodab ja turustab sea-, veise-, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite. Möödunud aastal teenis kontsern 1,8 miljardi euro suuruse käibe juures 18 miljonit eurot kahjumit. Eestis kuuluvad HKScani kontsernile Rakvere lihakombinaat ja Tallegg.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles