Alates 1. juulist ei saa enam esmast juhiluba pikendada

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhiluba.
Juhiluba. Foto: Toomas Huik/Postimees

Uus liiklusseadus toob kaasa mitmeid muudatusi seoses juhiloa ja esmase juhiloa vahetamisega. Isikule, kellel varem ei ole olnud auto või mootorratta juhtimise õigust, antakse esimeses etapis mootorsõidukite juhtimiseks esmane juhiluba.


Esmane juhiluba kehtib kaks aastat ning selle aja jooksul tuleb selle omanikul läbida juhi lõppastme koolitus.

Juhul kui lõppastme koolitus jääb mingil põhjusel läbimata, siis isikule ei väljastata enam uut esmast juhiluba (nn esmase juhiloa omamise aja pikendamine), mis lubaks tal edasi liikluses osaleda, nagu senini oli tavaks.

Kui esmase juhiloa omaja ei ole 12 kuu jooksul arvates esmase juhiloa kehtivuse möödumisest saanud vastava kategooria mootorsõiduki juhiluba, peab ta uuesti kaheks aastaks taotlema esmase juhiloa ja sooritama edukalt esmase juhiloa saamiseks nõutava liiklusteooria- ja sõidueksami. Sõiduautol, mida juhib esmase juhiloa omaja, peab olema ees ja taga nähtaval kohal algaja juhi tunnusmärk (nn vahtraleht).

Kui esmase juhiloa omanik on omandanud vajaliku vilumuse (kaks aastat sõidukogemust esmase juhiloa omanikuna) ja läbinud lõppastme koolituse (libedasõit, keskkonnasäästlik sõit jms), väljastatakse talle juhiluba.

Kui esmase juhiloa omajal on liiklusnõuete rikkumise eest kehtiv karistus, väljastatakse talle juhiluba pärast liiklusteooriaeksami edukat sooritamist. Kui esmase juhiloa omajal on mootorsõiduki juhtimisõigus karistuseks ära võetud, tunnistatakse tema mootorsõiduki juhtimisõigus ja talle väljastatud esmane juhiluba kehtetuks. Mootorsõiduki juhtimisõigust ja uut esmast juhiluba saab taotleda pärast järelkoolituse läbimist ning liiklusteooria- ja sõidueksami edukat sooritamist.

Järelkoolituse eesmärk on mootorsõidukijuhi liikluskäitumise korrigeerimine läbi nõustamise protsessi. Järelkoolitust viib läbi psühholoog või vastava ettevalmistuse saanud mootorsõidukijuhi õpetaja, kes on saanud Maanteeameti tunnustuse järelkoolituse läbiviimiseks.

Vastava ettevalmistuse saanud mootorsõidukijuhi õpetaja võib järelkoolitust läbi viia ainult nendele esmase juhiloa omanikele, kelle juhtimisõigus on esmakordselt ära võetud liiklusreeglite nõuete rikkumise eest. Juhul kui esmase juhiloa omanikku on karistatud juhtimisõiguse äravõtmisega sõiduki joobes juhtimise eest või tema juhtimisõigus on korduvalt ära võetud, siis tuleb järelkoolitus läbida ainult psühholoogi juures.

Rohkem infot: www.mnt.ee/liiklusseadus2011/

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles