Victoria Irvali ja Kaarel Lusti mündikavand jõudis finaalhääletusele

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Lusti kavand.
Kaarel Lusti kavand. Foto: lastejaam.err.ee

Eesti Panga korraldatud joonistuskonkursile 2-eurose laulupeomündi kujunduse leidmiseks jõudis 8000 laekunud töö seas kahe Lääne-Viru lapse loodud kavandid.

Victoria Irvali mündikavand.
Victoria Irvali mündikavand. Foto: lastejaam.err.ee

Žürii valis jaanuari lõpus välja kaheksa kavandit, mis osalevad kolmenädalasel rahvahääletusel. Võidutööst valmib laulupeo juubelile pühendatud 2-eurose mündi kujundus. Läänevirulased saavad toetada Uhtna põhikooli 4. klassi õpilast Kaarel Lustit ja Võsu kooli 1. klassi õpilast Victoria Irvalit.

Mündikavanditele saab hääle anda 4. märtsi keskööni, valida saab kaheksa joonistuse vahel. Eesti Pank kutsub kõiki Eesti inimesi hääletama oma lemmikkujunduse poolt aadressil http://lastejaam.err.ee/laulupidu150.

Kuueaastane Victoria ütles oma töö kohta, et tema joonistas oma kavandile kaks tüdrukut, kes laulavad rõõmsaid eesti laule, ilm on ilus ja seal on palju linde. Ta lisas ka Eesti lipu.

Kümneaastane Kaarel joonistas mündikavandile laulukaare, mille all laulab kolm tõsise näoga meest ja nende ümber hõljuvad noodid.

Victoria ütles, et tema hakkas joonistama juba kaheaastaselt ning praegu käib ta kunstiringis. Kuna ta elab maal, meeldib talle vabal ajal palju väljas olla ja naabrilastega mängida.

Victoria käis eelmisel aastal esimest korda noorte laulupeol ja ka tema ema on laulukaare all laulnud.

Kaarel ütles, et temale joonistamine varem ei meeldinud, aga koos klassijuhataja Jaanaga hakkas ta koolis vahvaid pilte tegema ning suhtumine muutus.

Ruhnult paari aasta eest perega Uhtnasse kolinud Kaarel on suur laulusõber. Ta laulab kooli mudilaskooris ning õpib kitarrimängu, ka liitus ta Rakvere maleva noorkotkastega.

Kaarel pidi eelmisel aastal Virumaa Poistekooriga laulupeole minema, kuid ei jõudnud tugeva tuule tõttu laevaga Ruhnu matkalaagrist mandrile tagasi ja nii tuli tal kaasa laulda televiisori ees. Järgmisel aastal aga on ta üldlaulupeol platsis koos Uhtna Lastekooriga, peole tuleb ka tema ema naiskoori ja õde mudilaskoori ridades. Kaarli vanavanavanaema on käinud laulupeol lausa viis korda ja vanavanaisa neli korda.

Lääne-Virumaalt saadeti enim töid Rakvere linnast (89), Väike-Maarja vallast (68) ja Rakvere vallast (42). Kõige aktiivsem juhendaja oli Koeru keskkoolist, tema abiga jõudis konkursile ligi 600 tööd.

Laulupeo 150 aasta juubeli 2-eurone on esimene Eesti riigi münt, mille kujundus valitakse laste joonistuste seast. Euroala riikidest on noorte joonistuskonkursi abil 2-eurose mündi varem kujundanud vaid Malta.

Erikujundusega 2-eurone mälestusmünt kehtib maksevahendina kogu euroalal, see mälestusmünt lastakse ringlusse 2019. aasta esimesel poolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles