Valentinipäev on abiellujate seas üha popim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielusõrmus.
Abielusõrmus. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Kui üleeestiline statistika näitab, et valentinipäeval vannutakse teineteisele truudust üha sagedamini, siis Rakveres Targas Majas kuulutatakse meheks ja naiseks sel päeval teist aastat järjest kaks paari.

Rahvastikuregistri andmetel on abielu sõlmimine 14. veebruaril alates sajandivahetusest Eestis kasvav trend. Rakvere linnavalitsuse perekonnaseisuametnik Terje Pärnasalu ütles, et abiellumise kuupäevana ei ole meil valentinipäev eriliselt nõutud ega populaarne. “Küllap siin mängib rolli ka see, et päev jääb külma ja tuulisesse veebruarikuusse, meie Eesti inimene tahab pulmi ikka soojemal ajal pidada,” märkis Pärnasalu.

Tema sõnutsi on valentinipäev ilus päev, mil teha oma kallimale või sõpradele kingitusi ja tähelepanuavaldusi. “Võibolla tehakse ka mõned abieluettepanekud, aga jah, päris sellel päeval abiellumise peale väga paljud paarid ei mõtle,” ütles perekonnaseisuametnik.

Homsete abiellujate kohta teadis ta, et kuigi sooviti abielluda just veebruaris, valentinipäev kuupäevavalikut ei mõjutanud. Valentinipäev kuupäevana tegi küll rõõmu – kaunis on abielluda kõigi armunute pühal.

Statistika näitab, et Eestis pole veebruar abiellumiskuuna eriti populaarne. Statistikaameti andmetel sõlmitakse kõigist aasta abieludest kolmandik juulis ja augustis (kummalgi kuul 15–19%) ning novembrist aprillini iga kuu 5–6% vastava aasta abieludest

Kui kõik aasta jooksul sõlmitud abielud jagada päevade arvuga aastas, siis selgub, et keskmiselt sõlmitakse ühes päevas 17–18 abielu.

Kui valentinipäev on neljapäeval, reedel või laupäeval, on abiellujaid enam.

Valentinipäeval on kõige rohkem abielusid sõlmitud 2014. aastal, kui reedele langenud kuupäeval sõlmiti 85 abielu.

2014. aastal oli valentinipäev populaarsete pulmapäevade pingereas 7. kohal. 2015. aastal, mil valentinipäev langes laupäevale, sõlmiti 74 abielu ja kuupäev oli populaarsete pulmapäevade pingereas 19. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles