Kadrina koorid viisid laulurõõmu Lätisse

, dirigent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia vanalinnale avanev vaade..
Riia vanalinnale avanev vaade.. Foto: Caro / Scanpix.

Me teame kõik, et Läti vabariigi pealinn Riia on väga kaunis linn, kuid väga paljud inimesed pole viimastel aastatel (isegi aastakümnetel) sinna sattunud.


Reisipisik on Kadrina taidlejatel sees ja nii otsustasidki Kadrina segakoor ja Kadrina rahvamaja naiskoor “Katrina“ koos väikese abijõuga Rakke naiskoorist ning mõlema koori dirigent Eve Vunk ette võtta lühikese kontsertmatka Riiga.

Meie võõrustajateks oli Läti Eesti Selts eesotsas juhatuse esimehe Toomas Kalda ja juhatuse liikme, Lätis aktiivse eestluse säilitajana tuntud Pärja Svarpstinaga.
Kontserdi kava koostades arvestasime, et seal oleks põhiliselt eesti heliloojate laulud, et need oleksid kauni meloodiaga ja südantsoojendavad. Ja ega polegi tarvis eriti palju pead murda, et ära mõistatada, kelle laule kavas kõige rohkem oli – loomulikult Raimond Valgre laulude seadeid mõlemale koorile.
Usutavasti soojendasid vanad armsad meloodiad kuulajate südameid. Kuigi publikut oli vähe, olid nad seda meelt, et need, kes ei tulnud, ei tea, millest nad ilma jäid. Meie ise arvame seda ka, sest koorid nautisid oma esinemisi, alati ei pea ju lõpmatult pingeline kontsert olema. Kontserdi pealkirjaks oli “Üksteist peab hoidma“ ja see mõte jäi kontserdi lõpus ühendkoori esituses ka kõlama. Väikeseks külakostiks viisime kooride poolt mitukümmend raamatut seltsi raamatukogule, kuhu pole paarikümne aasta jooksul uusi raamatuid lisandunud. Nad olid kingituse üle siiralt rõõmsad.

Meil õnnestus värskendada oma tutvust ka Riia linnaga ja nautida seal meeldivat laupäevaõhtut. Samal ööl oli kogu Euroopas muuseumiöö ja paljud meie hulgast ei jätnud juhust kasutamata ning põikasid sisse ka mitmesse muuseumi.

Riia jättis äärmiselt hea mulje – linn on puhas, roheline ja annab välja tõeliselt euroopaliku linna mõõdu. Alati tekitavad sellised toredad taastutvused soovi veel kord tagasi minna ja linna kultuurielust uuesti osa saada.

Käisime ka Läti suvepealinnas Jurmalas, kus tekkis paljudel kindlasti nostalgiline meeleolu, aga kus võisid tekkida ka veidi vastuolulised tunded – kõrvuti on kaasaegsed korrastatud endisaegsed uhked villad ja peened puhkekompleksid, kuid samas leidub ka hulgaliselt ajaloolisi suvekodusid, mis ootavad meeleheitlikult rahakaid investoreid.

Taaskohtumine nii Riia kui Jurmalaga oli tore ja oma osa oli muidugi ka ilusal ilmal ja sõbralikel vastuvõtjatel. Suur-suur tänu Pärjale ja Toomasele, kes meile giidideks olid ja Läti tänapäevast ning elust ühte-teist pajatasid.

Tänavune lauluhooaeg veel kestab, ees seisab Punklaulupidu, kus osaleb segakoor. Naiskoor sõidab augustis koos Rakke naiskooriga kontsertreisile Norrasse Oslosse.

Sel aastal ongi aktiivsem olnud naiskoori “Katrina“ hooaeg, sest koostöö Rakke ja Tamsalu naiskooridega on elavdanud koori tegevust ja andnud võimalusi mitmes kohas esineda. Üks väike mure on meil ka – lauljaid võiks koorides veidi rohkem olla.
Ootame sügisel mõlemasse koori uusi lauljaid – segakoori mehi kõigisse häälerühmadesse ja naiskoori naisihääli samuti kõigisse häälerühmadesse. Endised lauljad – ootame teid tagasi ja samuti on uued lauljad väga oodatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles