Arknalt lahkunud hollandlane teeb nüüd juustu Võrumaal

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandlane Pascal Smits aitas käivitada Arknal asuvat juustukoda.
Hollandlane Pascal Smits aitas käivitada Arknal asuvat juustukoda. Foto: Meelis Meilbaum

Arkna juustukojas töötanud hollandlasest juustumeister Pascal Smits töötab nüüd Võrumaal Nopri talumeiereis. 

Koostöö Arknaga lõppes möödunud aastal ning Nopris on meister ametis olnud nüüdseks kolm kuud. Käsitööjuust on üks osa Nopri plaanist keskenduda rohkem juustutootmisele, uued sordid on jõudnud juba poelettidele.

Nopri talu peremees Tiit Niilo sai Pascal Smitsiga tuttavaks kolm aastat tagasi meierite koolitusel. "Vajasime hollandlase abi, sest Eestist pole analoogse kogemuse ja pädevusega inimesi võimalik leida. Siinsetes suurtööstustes on olnud teistsugused juustud ja seadmed. Juustumeistri koolituse järele puudus Eestis praktiline vajadus, kogemustest rääkimata," rääkis Niilo.

Hollandlase juhendamisel plaanitakse turule tulla ligikaudu kümne Gouda-tüüpi käsitööjuustuga, mille lisandid on näiteks metsaseened, köömned, ürdid ja pähklid. Uus sortiment annab kohapeal tööd kolmele inimesele.

Tsiistre külas, talumeiereist mõne kilomeetri kaugusel Nopri eluruumis elav Smits toob Niilo sõnul Misso kanti kaasa Madalmaade juustuvalmistamiskogemused. Kui praegu moodustavad juustud Nopri tootevalikust vaid umbes kümnendiku, siis lähiajal on plaanis muud sortimenti oluliselt koomale tõmmata.

Loe pikemalt Lõuna-Eesti Postimehest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles